1
min read
A- A+
Pročitano

Kina pustila u rad najveći teleskop na svijetu (VIDEO)

14/01/2020 - 11:56
Autor:Fos Media
388 pregleda

Kina je u subotu i zvanično otvorila najveći svjetski radio teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života, izvijestila je novinska agencija Xinhua.

Foto

Foto: Screenshot

Pet stotina metara širok sferni radio teleskop – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) zauzima površinu trideset fudbalskih igrališta, a usječen je u planinski vijenac jugozapadne provincije Guizhou.

U Kini ga zovu i „Nebesko oko“. 

Kineska agencija Xinhua je izvijestila da je teleskop dobio zvaničnu državnu dozvolu za početak rada. Gradnja teleskopa je završena još 2016. godine i od tada su sprovođeni testovi i otklanjani nedostaci.

Glavni inženjer FAST-a, Jiang Peng, navodi da su probne operacije teleskopa do sada bile pouzdane i stabilne, a da je njegova osjetljivost dva i po puta veća od drugog najvećeg teleskopa na svijetu. 

Tokom probnog rada kineski naučnici su došli i do nekih vrijednih naučnih podataka od kojih se očekuje da će dovesti do velikog napretka u oblastima kao što su otkrivanje gravitacionih talasa niske frekvencije i međuzvezdanih molekula u narednih tri do pet godina, navodi Xinhua.

Unapređenje kineskog svemirskog programa prioritet je Pekinga i zemlja je postavila cilj da uhvati korak sa Rusijom i SAD i postane glavna svemirska sila do 2030. godine.

Peking planira da sledeće godine pokrene izgradnju sopstvene svemirske stanice.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari