1
min read
A- A+
Pročitano

Ko je Majk Pompeo, novi šef američke diplomatije?

13/03/2018 - 19:25
Autor:Fos Media
138 pregleda

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA), Majk Pompeo, koga je predsjednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umjesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Sjeverne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Majk Pompeo

Foto: Vox.com

Pompeo (54), koji redovno izvještava Trampa o obavještajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmjera ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog mjeseca u sjedištu CIA-e imao s ruskim obavještajnim šefovima.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran "nemilosrdno trka za prevlast u regionu".

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje "podataka o podacima" u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka, navodi Tanjug.

Prije nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tramp je danas objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Ðina Haspel. 

"Majk Pompeo, direktor CIA, postaće naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Reksu Tilersonu za njegovu službu. Ðina Haspel postaće novi direktor CIA i prva žena na tom mjestu. Čestitke svima", napisao je Tramp na Tviteru.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari