1
min read
A- A+
Pročitano

Epidemija ebole, umrlo skoro 100 djece

11/02/2019 - 10:41
Autor:Fos Media
39 pregleda

Gotovo stotinu djece umrlo je prošle godine u Demokratskoj Republici Kongo zbog epidemije ebole, a situacija je sve gora, jer se broj novih slučajeva zaraze udvostručio prošlog mjeseca, rekli su iz organizacije "Save the Children", a prenosi CNN.

Foto: BBC.com

Foto: BBC.com

Od izbijanja epidemije u avgustu prošle godine od te virusne bolesti umrlo je 97 djece, a 65 djece bilo je mlađe od pet godina.

Situacija se sada čini još ozbiljnijom, jer je u januaru ove godine zabilježeno povećanje broja novih slučajeva; tako je broj novooboljelih narastao s dvadeset na četrdeset sedmično. U samo posljednje tri sedmice u januaru evidentirano je 120 novih slučaja zaraze ebolom.

Zbog ebole prosječno umire polovina zaraženih, no u ovoj posljednjoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 60 odsto.

Simptomi su visoka temperatura, bolovi u tijelu, mučnina, povraćanje, proliv, a ponekad i zatajenje jetre i bubrega te krvarenje.

Trenutna epidemija ebole druga je najsmrtonosnija u istoriji Konga, odmah nakon one koja je izbila u zapadnoj Africi 2014. godine, kada je ta bolest ubila više od 11.000 ljudi.

U Kongu se od avgusta prošle godine ukupno 806 osoba zarazilo ebolom, a 505 oboljelih je umrlo.

"Ako sada nešto ozbiljno ne preduzmemo, epidemija može trajati još šest mjeseci, ako ne i cijelu godinu", rekla je Heter Ker, direktorica organizacije "Save the Children".

Napore pri sprječavanju daljeg širenje ebole koče nesigurnost i nasilje na istoku zemlje.

Procjenjuje se kako više od milion izbjeglica putuje kroz pokrajine Sjeverni Kivu i Ituri, što je dodatan potencijalni rizika za širenje ebole.

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari