1
min read
A- A+
Pročitano

Ljudski faktor uzrokovao pad ruskog aviona?

13/02/2018 - 15:33
Autor:Fos Media
93 pregleda

Istražitelji su danas saopštili da je pad ruskog putničkog aviona, u kojem je u nedelju poginula 71 osoba, možda uzrokovan greškom pilota, koji pred polijetanje nisu aktivirali grijanje opreme za mjerenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letjenja.

BDNews24

Foto: BDNews24

Nakon analiziranja crne kutije sa podacima o letu aviona, Međudržavni komitet za vazduhoplovstvo saopštio je danas da je do pada letjelice u nedelju došlo pošto su piloti vidjeli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo je jer su piloti, prije polijetanja, propustili da stave u pogon sistem za grijanje opreme za mjerenje pritiska.

"Preliminarna analiza registrovanih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se dogodili u prošlosti, pokazuje da je do posebne situacije moglo doći u vazduhu zbog neispravnih podataka na pilotskim monitorima o brzini letjenja, a što bi moglo biti povezano s prekomernim hlađenjem cjelokupne opreme za pritisak jer su sistemi za grijanje bili isključeni", objašnjava se u saopštenju, navodi Tas s.

Napominje se da je tokom svih drugih letova koji su registrovani u crnoj kutiji letjelice - a takvih letova je bilo ukupno 15 - grijanje opreme za pritisak bilo aktivirano prije polijetanja aviona, još dok je avion stajao na pisti.

Piloti su u avionu "antonov 148" uključili autopilotski sistem nakon polijetanja sa moskovskog aerodroma "Domodedovo", ali su se vratili na ručne kontrole kada su na monitorima ugledali neodgovarajuće podatke o brzini.

Avion se srušio na teren prekriven dubokim snijegom šest minuta nakon polijetanja, pri čemu je poginulo svih 65 putnika i šest članova posade, prenosi Tanjug.

Avion An-148 letio je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari