1
min read
A- A+
Pročitano

Trampovo priznanje Njemačkoj povodom godišnjice rušenja Berlinskog zida

09/11/2019 - 19:13
Autor:Fos Media
99 pregleda

Američki predsjednik Donald Tramp odao je danas priznanje Njemačkoj navodeći da ona jedna od "najvrednijih saveznica" SAD.

Foto

Foto: Tanjug/AP

"Hladni rat je odavno završen, ali tiranski režimi u svijetu nastavljaju da koriste totalitarističke taktike ugnjetavanja sovjetskog tipa, a to baca trajnu sjenku na istoriju", piše u saopštenju Bijele kuće povodom 30 godina od rušenja Berlinskog zida, što se navršilo danas.

Tramp je dodao da će SAD nastaviti da sarađuju s Njemačkom da bi "plamen slobode gorio kao plamen nade i mogućnosti za cio svijet".

Odnosi Vašingtona i Berlina su zahladnjeli od dolaska Trampa na vlasti.

Američki predsjednik redovno kritikuje njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njene politike prijema migranata, a Njemačku što kao članica NATO-a ne ispunjava svoje finansijske obaveze.

Rušenjem Berlinskog zida 9. novembra 1989. pala je "Gvozdena zavjesa" koja je dijelila Evropu od Drugog svjetskog rata na socijalistički istok i kapitalistički zapad.

Sljedeće godine se ujedinila Nemačka koju su savezničke sile, pobjednice Drugog svjetskog rata, posle pada nacista bile podijelile i stavile pod svoju kontrolu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari