1
min read
A- A+
Pročitano

Netanjahu Putinu: Spriječićemo svaki pokušaj povrede granice

11/07/2018 - 22:32
Autor:Fos Media
120 pregleda

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je, na početku sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, da je svaka posjeta Moskvi prilika da se djeluje zajedno i pokušaj da se stabilizuje situacija u regionu Bliskog istoka i poveća bezbjednost.

Foto: N1/Reuters

Foto: N1/Reuters

"Naše je mišljenje da bi Iran trebalo da napusti Siriju, to nije nešto novo za vas", rekao je Netanjahu Putinu.

"Prije nekoliko sati sirijska letjelica je narušila izraelski vazdušni prostor. Mi smo je presreli i nastavićemo da djelujemo odlučno protiv svakog ubacivanja, na kopnu ili vazduhu", dodao je Netanjahu.

Izraelski premijer je izrazio očekivanje da svako poštuje suverenitet Izraela i da Sirija poštuje sporazume o razdvajanju snaga.

Ruski lider je rekao da se ekonomski i vojni odnosi između Izraela i Rusije razvijaju u pozitivnom pravcu, prenijeli su izraelski mediji.

Ovo je treći sastanak Putina i Netanjahua u poslednjih pola godine.

Netanjahu je doputovao u Moskvu u vrijeme kada sirijski predsjednik Bašar Asad preuzima kontrolu nad južnom Sirijom, a Izrael nastoji da spriječi da Iranci ojačaju u toj zemlji, prenosi agencija Beta.

Putin se danas odvojeno sastaje s Ali Akbarom Velajatijem, visokim savjetnikom iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija.

Prije nego što je Netanjahu sletio u Moskvu, osmatrački dron iz Sirije se ubacio u izraelsku teritoriju, a oborila ga je raketa Patriot nakon što je 16 minuta bio u izraelskom vazdušnom prostoru.

Netanjahu se u utorak sastao s Putinovim specijalnim izaslanikom Aleksandrom Lavrentijevim i zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejom Veršininom u Jerusalimu da razgovara o razvoju regionalnih događaja.

Izraelski premijer je ponovio poziciju Izraela da neće tolerisati vojno prisustvo Irana i njegovih saveznika bilo gdje u Siriji i da se ta zemlja mora strogo pridržavati Sporazuma o razdvajanju snaga iz 1974. godine.

Izrael je više puta rekao da neće tolerisati iransko vojno prisustvo u susjednoj zemlji, izvodio je udare na snage koje podržava Teheran i sprječavao pokušaje da se prokrijumčari oružje libanskom šiitskom Hezbolahu.

Rusija je navodno pristala da drži iranske snage na odredjenoj udaljenosti od granice na Golanu ali je potpuno iransko povlačenje označila sasvim nerealnim.

Izraelski mediji takođe navode da Rusija, iako podržava Asada koji je u savezništvu s Iranom, uglavnom žmuri na česte napade na iranske mete koji se pripisiju Izraelu.

Netanjahu smatra da je spremnost Rusije da toleriše takvu aktivnost rezultat njegovih čestih konsultacija s Putinom.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari