1
min read
A- A+
Pročitano

Osnivač Amazona daje dvije milijarde dolara u humanitarne svrhe

13/09/2018 - 22:47
Autor:Fos Media
209 pregleda

Osnivač i direkor Amazona Džef Bejzos najavio je danas da će dati dvije milijarde dolara za pokretanje fonda koji će pomagati otvaranje predškolskih ustanova u siromašnim kvartovima i davati novac neprofitnim organizacijama za pomaganje porodica koje nemaju kuće.

a

Foto: Printscreen/Twitter

Bejzos, čiji udio u Amazonu vrijedi oko 160 milijardi dolara, rekao je da će se fond zvati Bejzos dej uan fand (Bezos Day One Fund). Portparolka Amazona je rekla da će novac doći direktno od Bejzosa, mada nije iznijela puno detalja kako će fond raditi, prenio je Asošiejtid pres.

Direktor Amazona je na Tviteru naveo da će jedan dio fonda novac davati organizacijama i grupama koje pružaju utočište i hranu mladim porodicama bez doma. Drugi dio fonda će pokrenuti besplatne vrtiće u djelovima gradova s niskim prihodima, gdje će "djeca biti mušterije", prenosi Beta.

Zasad nije poznato kako će izgledati ti vrtići osim što će raditi na osnovama Montesori koji se fokusirati na učenju uz igru, kao i na individualnost i društveno-emotivni razvoj.

S rastom vrijednosti akcija Amazona, koji je početkom mjeseca premašio hiljadu milijardi dolara tržišne vrijednosti, povećano je i Bejzosovo bogatstvo. On je ove godine na Forbsovoj listi premašio osnivača Majkrosofta (Microsoft) Bila Gejtsa i investitora Vorena Bafeta.

Bejzosu je bogatstvo omogućilo da se upušta i duge poduhvate - pokrenuo je kompaniju za istraživanje svemira Blu oridžin (Bluie Origin) i kupio list Vašington post (The Washington Post).

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari