1
min read
A- A+
Pročitano

Pod hitno zaustaviti globalno zagrijevanje

10/10/2018 - 21:05
Autor:Fos Media
90 pregleda

Države širom svijeta moraju da preduzmu „hitne, dugoročne promjene bez presedana u svim sferama društva“ kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice globalnog zagrijevanja, ističe se u novom izvještaju Međudržavnog panela o globalnom zagrijevanju Ujedinjenih nacija.

a

Foto: Thinkstock

Planeta će do 2030. godine dostići kritični prag od jednog i po stepena Celzijusa iznad temperaturnog prosjeka tokom predindustrijskog perioda, što će dovesti do ekstremnih suša, požara, poplava i manjka hrane, kojima će biti pogođeno za stotine miliona ljudi, navodi Si-En-En.

Rok od 2030. godine, koji će većina ljudi doživjeti, zasnovan je na trenutnim nivoima oslobađanja gasova za efektom zelene bašte.

Čovječanstvo je već prevalilo dvije trećine puta, jer je globalna temperatura već skočila za jedan stepen Celzijusa u odnosu na onu iz predindustrijskog perioda.

„Ovo je veoma zabrinjavajuće jer znamo kakvi će sve problemi zadesiti čovječanstvo ukoliko temperatura skoči još pola stepena. Tu su uključeni drastični toplotni talasi i vrela ljeta, viši nivo mora i ekstremne suše ili poplave, zavisno od djelova svijeta“, objašnjava Endrju King, profesor na Univerzitetu u Melburnu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nivo oslobađanja ugljen-dioksida u atmosferu morao bi do 2030. godine da bude smanjen na 45 odsto nivoa iz 2010. godine. Do 2050. godine morao bi da se smanji na nulu kako bi se temperatura održala na postojećem nivou.

Potrebna još jedna Amazonija

Direktor naftne kompanije „Šel“, Ben van Burden, rekao je da je pred čovječanstvom izuzetan izazov da ispuni uslove iz izvještaja UN-a.

Van Burden je istakao da samo povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora neće biti dovoljno, već da će morati da se pristupi ogromnom projektu pošumljavanja, koji bi trebalo da bude površine Amazonske prašume, prenosi Gardijan.

Foto: Wikipedia
Foto: World atlas

„Možete da održite povećanje na jednom i po stepenu, ali ne samo sa postojećim merama. Ono što mislimo da će pomoći je širokorasprostranjeni projekat pošumljavanja. Razmišljajte i još jednom Brazilu“, rekao je na konferenciji u Londonu.

„Nije dovoljno ono što mnogi misle. 'Malo ćemo da pojačamo solarnu energiju, malo od vjetra i uspjećemo'“, dodao je Van Burden.

UN je u izvještaju naveo da je pošumljavanje jedan od suštinskih scenarija potrebnih da se sprovedu da bi se zauzdalo povećanje globalne temperature.

Izvor: RTS, CNN, GUARDIAN

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari