1
min read
A- A+
Pročitano

Pompeo: Ubistvo Sulejmanija dio nove strategije odvraćanja neprijatelja

14/01/2020 - 8:32
Autor:Fos Media
75 pregleda

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je Kasem Sulejmani ubijen u sklopu šire strategije odvraćanja prijetnje koju predstavljaju neprijatelji SAD, koja se odnosi i na Kinu i Rusiju, ublažavajući time tvrdnje da je najviši iranski general ubijen jer je planirao napade na američka diplomatska predstavništva.

Foto

Izvor: REUTERS/Tamas Kaszas

Pompeo je održao govor na Huverovom institutu na Univerzitetu Stenford, u kojemu nije izričito spominjao napade koje je navodno planirao Sulejmani. Američki državni sekretar se u svom govoru fokusirao na, kako je rekao, strategiju administracije da uspostavi "stvarnu politiku odvraćanja" prema Iranu poslije prethodnih republikanskih i demokratskih politika koje su podsticale "zloćudne aktivnosti" Irana.

Demokrate i republikanci kritikovali su Trampovu administraciju za opravdavanje samoodbrane koje se zasnivalo na neobjavljenim obavještajnim podacima o prijetnji.

Predsjednik Donald Tramp je rekao je da su među potencijalnim ciljevima tih napada četiri američke ambasade. Ministar odbrane Mark Esper je u nedjelju rekao da nije vidio nikakve obavještajne podatke koji bi upućivali na moguće napade na diplomatska predstavništva.

Tramp je u ponedjeljak ponovno dolio ulje na vatru rekavši da "zapravo i nije bitno" je li Sulejmani predstavljao prijetnju.

Pompeo je rekao da se iza ubistva iranskog generala krije "šira strategija".

"Predsjednik Trump i mi u njegovom timu za nacionalnu bezbjednost ponovno uspostavljamo politiku odvraćanja - stvarnog odvraćanja - Irana", rekao je državni sekretar.

"Protivnik mora da razumije ne samo da si sposoban da nametneš cijenu, nego i da zaista imaš volje to da učiniš", rekao je Pompeo dodavši da je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, iz kojega se Tramp povukao 2018. godine, samo ohrabrio Teheran.

Prema njegovim riječima, Amerika sada ima veliku prednost u odnosu na Iran, a strategija odvraćanja nije ograničena samo na Iran.

"U svakom slučaju moramo odvraćati neprijatelje kako bismo odbranili slobodu. To je sav smisao Trampovog nastojanja da našu vojsku učini jačom nego što je ikad bila", rekao je Pompeo.

izvor: N1, Hina

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari