1
min read
A- A+
Pročitano

Posle odluke o Jerusalimu, Tramp izolovan u svijetu

07/12/2017 - 8:22
Autor:Fos Media
59 pregleda

Američki predsjednik Donald Tramp izazvao je nezadovoljstvo Palestinaca i talas negodovanja van Bliskog istoka, posle odluke o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, što je odluka koja se kosi sa politikom prethodnih predsjednika SAD, ocijenila je agencija Frans pres.

Foto: France 24

Foto: France 24

Palestinci su za danas najavili skup u Ramali u Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koju je izraelska vojska okupirala prije 50 godina. Nekoliko stotina Palestinca je sinoć u pojasu Gaze palilo američke i izraelske zastave kao i Trampove slike. 

Pročitajte opširnije: Oštre reakcije Palestinaca: Ili ćemo opstati ili propasti (FOTO)

Američki predsjednik je tom odlukom, koja je bila jedna od njegovih predizbornih obećanja, ostao izolovan na međunarodnoj sceni i rizikuje da ugrozi već krhku nadu da se nastave mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca, ocijenio je Frans pres, prenosi N1.

Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela, selimo ambasadu!

Foto: France 24
Foto: France 24

Čak je i Saudijska Arabija, kao tradicionalni saveznik SAD, rano jutros kritikovala "neopravdanu i neodgovornu" odluku američkog predsjednika. 

"Saudijska Arabija izražava duboko žaljenje zbog odluke američkog predsjednika da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i već je ranije upozorila na ozbiljne posledice takve neopravdane i neodgovorne odluke", navele su saudijske vlasti. 

Američko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će odmah biti sprovedene pripreme za selidbu američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. 

Pročitajte još:

 

Komentari