1
min read
A- A+
Pročitano

Sazvana hitna sjednica UN zbog Jerusalima, Erdogan prijeti: Zvaću papu i Putina!

07/12/2017 - 11:02
Autor:Fos Media
575 pregleda

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je odluku predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela i izjavio da namjerava da o tome razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

dvxy

Erdogan, foto: AP

"Nastavljam telefonske razgovore zbog Trampove izjave o Jerusalimu, ne samo sa liderima islamskih država već i sa zapadnim državama, kao i sa rimskim papom. Razgovaraću o tome i sa gospodinom Putinom, jer to nije tema koja se tiče samo muslimana, već svih“, rekao je Erdogan govoreći na mitingu pred pristalicama u Ankari uoči leta za Atinu, gdje se danas nalazi u zvaničnoj posjeti, prenosi turski list "Yenisafak".

On je dodao da će SAD "zgaziti odluku UN o Jerusalimu od 1980. koju još niko nije narušio".

"Nerazumljivo je šta je Tramp želio ovom odlukom. On sada ispunjava ulogu miksera koji uzbuđuje čitav region. Jerusalim je sveto mjesto za muslimane, hrišćane i Jevreje. Ovakav korak je poseban za ovaj region — poput upaljene šibice. Lideri pokreta ne treba da raspiruju konflikt, već uspostave mir. Ako Tramp smatra da je tako jak, i samim tim u pravu, onda griješi." dodao je tirski lider, prenose agencije.

Hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija će u bliskoj budućnosti razmatrati rješavanje problema koji je nastao nakon saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

"Zbog izjave predsjednika SAD o statusu Jerusalima, delegacije Bolivije, Velike Britanije, Egipta, Italije, Senegala, Urugvaja i Francuske zatražile su hitno sazivanje sastanka Savjeta do kraja ove nedjelje", navodi se u zajedničkom saopštenju osam zemalja, javlja "CBS njuz".

Očekuje se da će izvještaj o situaciji predstaviti generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Osude na Trampov račun

Šef Bijele kuće je sinoć objelodanio svoju odluku da prizna Jerusalim za prijestonicu Izraela. On je potpisao dokument o preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Malo je reći da je to izazvalo žestoke reakcije svjetskih lidera.

Visoki palestinski zvaničnici osudili su Trampovu odluku i rekli da će ona ojačati ekstremističke pozive na sveti rat.

Komentari