1
min read
A- A+
Pročitano

Smog "progutao" Nju Delhi, zagađenje vazduha dostiglo opasan nivo (FOTO)

08/11/2018 - 9:11
Autor:Fos Media
78 pregleda

Gust smog obavio je danas glavni grad Indije Nju Delhi a kvalitet vazduha pogoršao se na opasan nivo posle proslave hinduističkog festivala Divalija kada su desetine hiljada ljudi palile petarde.   

foto

Foto: Tanjug/AP

Škole su zatvorene za praznik tako da su mnoga djeca ostala u kućama da izbjegnu zagađenje vazduha koje je dostigko do 681 sitnih čestica u Nju Delhiju, javila je američka ambasada, sa 200 prethodnog dana. 

Ta količina je dvadeset puta viša nego što Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednom.

Vlada navodi da je jako zagađenje rezultat paljenja poljoprivrednog zemljišta i vatrometa. Indijski institut za tropsku meteorologiju saopštio je da se očekuje da će pojačan vjetar razrijediti zagađenje za dva do tri dana.  

Mnogi koji su slavili oglušili su se o naređenje Vrhovnog suda da se pali vatromet ili petarde dva sata u srijedu uveče i da mogu da se proizvode ili prodaju samo petarde koje manje zagađuju vazduh. 

dgmnvcd
Foto: Tanjug/AP

Indijske vlasti pokušale su da smanje prašinu polivanjem mnogih kvartova i izdavanjem naređenja graditeljima da prekriju građevinske lokacije. Elektrane na ugalj u glavnom gradu Indije su zatvorene. 

Ministarstvo saobraćaja porvjerava da li autobusi koji ulaze u region imaju odgovarajuće dokumente o izduvnim gasovima. Vlada je zabranila dizel vozila starija od 10 godina. Vlada je u srijedu zabranila ulaz dizel vozila u Nju Delhi od 8. do 10 novembra da bi kontrolisala nivoee zagađenja. Dozvojava se samo onim dizel kamionima koji donose hranu.  

Paljenje polja je na vrhuncu početkom novembra kad poljoprivrednici pripremaju polja za sađenje zimskih usjeva, uglavnom pšenice. Oni zanemaruju upozorenja vlade  kaznama navodeći da nemaju novca da kupuju mašine za žetvu. 

dzkchc
Foto: Tanjug/AP

Na listi 20 najzagađenijih gradova svijeta, 14 su gradovi u Indiji, navela je proljetos u izvještaju Svjetska zdravstvena organizacija, prenosi agencija Beta.

 

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari