1
min read
A- A+
Pročitano

STO: Izolacija nije dovoljna da iskorijenimo epidemiju

26/03/2020 - 12:56
Autor:Fos Media
1226 pregleda

Države koje su uvele mjere ograničavanja kretanja svojim građanima kako bi spriječile širenje epidemije moraju to vrijeme iskoristiti za borbu s virusom preko svojih zdravstvenih institucija, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (STO).

Foto

Foto: EPA

"Tražiti od ljudi da ostanu u kućama i ograničiti kretanje populacije predstavlja kupovinu vremena i smanjivanje pritiska na zdravstveni sistem. Ali to samo po sebi neće iskorijeniti epidemiju”, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Zemlje je pozvao da iskoriste vrijeme izolacije svojih građana da iskorijene virus. 

Gebrejesus je kazao kako STO preporučuje šest mjera zemljama. 

Prva je proširiti ljudske kapacitete zdravstvenih službi, obučiti zdravstvene radnike i upotrijebiti ih za suzbijanje širenja koronavirusa, druga je uspostaviti sistem za otkrivanje svakog sumnjivog slučaja na nivou zajednice, treća povećati kapacitete i dostupnost testiranja, četvrta identifikovati, prilagoditi i opremiti ustanove koje će se koristiti za liječenje i izolovanje pacijenata, peta je uspostaviti jasan plan za izolaciju kontakata zaraženih i šesto fokusirati cijele vlade na suzbijanje širenja korona virusa. 

"Ove mjere su najbolji način za obuzdavanje i zaustavljanje prenosa bolesti, kako virus, nakon ukidanja restrikcija, ne bi ponovno buknuo", poručio je Gebrejesus, prenosi Index.hr.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari