1
min read
A- A+
Pročitano

Tehnološki gigant pomagao špijuniranje vlada

14/08/2019 - 19:10
Autor:Fos Media
188 pregleda

Tehničari kineske kompanije "Huavej teknolodžis" pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše "Volstrit džurnal".

Ilustracija

Ilustracija, foto: EPA

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli "upadu" u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima, navodi američki list.

Medij navodi visoke bezbjednosne zvaničnike iz dvije zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji, osim toga sto na afričkom kontinentu dominira po pitanju telekomunikacijskih mreža, prodaje opremu za nadzor i obezbjeđenje afričkim vladama.

"Volstrit džurnal" piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društveih mreža.

Zvaničnici obje zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i "Huavejevim" inžinjerima, prenosi B92, navodeći da u istrazi "Volstrit džurnala" nema dokaza da je i zvanični Peking špijunirao ili odobrio akcije.

"Huavej" je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za "Volstrit žurnal".

"''Huavej'' odbacuje ove u cjelosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da ''Huavej'' i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo", navedeno je u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari