1
min read
A- A+
Pročitano

Tramp: Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije

11/07/2018 - 10:40
Autor:Fos Media
120 pregleda

Predsjednik SAD Donald Tramp danas je, uoči početka samita NATO u Briselu, pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući njemački neuspjeh u povećanju davanja za odbranu, prenosi Rojters.

Bronald

Foto: CNN.com

Američki predsjednik je tokom zajedničke pres konferencije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kazao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Njemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

"A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije", poručio je Tramp Njemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda "pod potpunom kontrolom Rusije", prenosi AP.

Rojters navodi da bi Tramp kasnije tokom dana trebalo da se na samitu sretne sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za ponedeljak je predviđen njegov sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tramp izjavio je u obraćanju novinarima uoči početka samita NATO da su njegovi napori natjerali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO, ocijenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika.

"U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke", poručio je Tramp.

On je ocijenio da "to traje decenijama".

"To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD i mi ćemo to učiniti pravednim. Želim da pohvalim generalnog sekretara NATO (Jensa Stoltenberga) koji je radio veoma naporno na ovom problemu", rekao je američki predsjednik.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari