1
min read
A- A+
Pročitano

Tramp odobrio ubistvo Sulejmanija prije sedam mjeseci

13/01/2020 - 21:04
Autor:Fos Media
66 pregleda

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija prije sedam mjeseci, ako iranska "pojačana agresija" dovede do smrti nekog Amerikanca, navelo je pet sadašnjih i bivših visokih zvaničnika američke administracije.

Tramp

Tramp, foto: Beta

U predsjedničkom nalogu iz juna prošle godine naveden je uslov da Tramp ima poslednju riječ u vezi s bilo kakvom posebnom operacijom da se ubije Sulejmani, rekli su zvaničnici.

Kako navodi NBC njuz, ta odluka objašnjava zašto je ubistvo Sulejmanija bilo na dnevnom redu opcija koje je vojska prije dvije nedelje predstavila Trampu kao odgovor na navodnih napad iranskih snaga u Iraku u kojem je poginuo američki građevinski radnik.

Zvaničnici su naveli da je Sulejmani, lider elitnih snaga iranske Revolucionarne garde Kuds, planirao napade na Amerikance i da je morao da bude zaustavljen.

"Predsjedniku su u to vrijeme predstavljene brojne opcije", rekao je visoki zvaničnik američke administracije, dodajući da su "prije izvjesnog vremena" Trampovi saradnici stavili ubistvo Sulejmanija na listu potencijalnih odgovora na agresiju Irana.

Nakon što je Iran u junu oborio američki dron, tadašnji Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton založio se za to da američki predsjednik u znak odmazde odobri operaciju u kojoj će Sulejmani biti ubijen, kažu zvaničnici, dodajući da je to želio i državni sekretar Majk Pompeo.

Tramp je, međutim, odbacio tu ideju, rekavši da će preduzeti taj korak samo ako Iran pređe crvenu liniju i ubije Amerikanca.

Američke obavještajne službe su godinama pratile Sulejmanijevo kretanje.

U tekstu se navodi da je, kada je Tramp stupio na dužnost, Pompeo, koji je u to vrijeme bio direktor CIA, govorio predsjedniku da razmori agresivniji pristup prema Sulejmaniju, nakon što mu je predočio obavještajne podatke o onome što su izvori NBC njuza opisali kao "vrlo ozbiljne pretnje koje se još nisu ostvarile".

Ideja o ubistvu Sulejmanija pomenuta je još 2017. godine u razgovoru tadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost, generala u penziji H. R. Mekmastera s drugim zvaničnicima administracije o široj strategiji za nacionalnu bezbjednost.

Prema riječima zvaničnika, to je bio samo jedan od mogućih elemenata Trampove kampanje "maksimalnog pritiska" na Iran i o tome se nije razmišljalo kao o prvom koraku.

O ubistvu Sulejmanija počelo je ozbiljnije da se razmišlja kada je u aprilu 2018. godine Mekmastera zamijenio Bolton, poznat kao oštar protivnik režima u Teheranu.

Bolton je napustio Bijelu kuću u septembru prošle godine.

On je rekao da je dao ostavku, dok je Tramp izjavio da ga je otpustio zbog neslaganja oko Irana i drugih pitanja.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari