1
min read
A- A+
Pročitano

Tramp pojačava pritisak na Sjevernu Arabiju zbog nestalog novinara

11/10/2018 - 10:43
Autor:Fos Media
69 pregleda

Američki predsjednik Donald Tramp pojačao je pritisak na Saudijsku Arabiju da pruži informacije o tome šta se dogodilo sa nestalim saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem, poručivši da je odlučan da otkrije istinu u vezi sa ovim slučajem.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Tramp je slučaj nestanka saudijskog novinara nazvao "veoma ozbiljnom situacijom", a tim povodom je razgovarao sa saudijskim zvaničnicima "na najvišem nivou".

Američki predsjednik, međutim, nije otkrio sa kim je tačno razgovarao.

Bi-Bi-Si podsjeća da turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen, što Saudijska Arabija demantuje.

"Ne smijemo dozvoliti da se takve stvari dešavaju novinarima, nikome. Sve zahtijevamo. Želimo da znamo šta se tamo dešava", rekao je juče Tramp.

On je naveo da bi želio da u Bijelu kuću pozove Kašogijevu vjerenicu, prenosi Rojters, javlja Tanjug.

Kašogi (59) je nestao prije nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom vjerenicom.

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovrijeđen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Turski mediji su juče objavili fotografije navodnog 15-članog saudijskog "tima za ubistvo" i video-snimak o sumnjivom kretanju u saudijskom konzulatu u Istanbulu nakon nestanka saudijskog novinara.

Saudijska Arabija nije regovala na objavljivanje slika - iako one ne pružaju definitivan dokaz o Kašogijevoj sudbini - koje su objavljene na turskim televizijama i širom svijeta.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari