3
min read
A- A+
Pročitano

Uhapšeni članovi ruske paravojske koja je organizovala kampove za djecu

10/01/2019 - 16:32
Autor:Fos Media
611 pregleda

Pripadnici Ruske federalne službe bezbjednosti FSB zajedno sa pripadnicima specijalne jedinice SOBR pohapsili su članove privatne vojne kompanije E.N.O.T.

FOTO: UROŠ ARSIĆ / RAS SRBIJA

FOTO: UROŠ ARSIĆ / RAS SRBIJA

Ta grupacija poznata je crnogorskoj i srpskoj javnosti po organizovanju paravojnih kampova za djecu na Zlatiboru, a po ugledu na slične koje godinama organizjuju u Rusiji i gdje se tinejdžeri podučavaju militantnim aktivnostima.

Ovu vijest je objavila ruska državna agencija TASS, što je tek nedavno došlo u žižu javnosti, iako je do hapšenja došlo još 7. novembra prošle godine, kako je saznala ova agencija. Policija se zainteresovala za aktivnosti E.N.O.T.-a nakon što su počeli da rade sa maloljetnicima: tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv u specijalnim, što je ljetos bio slučaj i na Zlatiboru.

“Pripadnici FSB-a priveli su 7. novembra u Rjazanju nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T. U hapšenju su učestvovali pripadnici specijalne jedinice SOBR”, pojasnio je sagovornik novinske agencije TASS.

Dakle, ruski ultranacionalisti, “upakovani” u E.N.O.T. Korp, “prestali su sa radom”, kako su to mediji prenijeli sada, što je za Radio Slobodnu Evropu potvrdio upravo jedan od nekadašnjih članova ove paravojne organizacije, Valerij Šambarov. Šambarov je takođe bio i predsjednik Organizacionog odbora međunarodnih omladinsko-patriotskih kampova.

Članovi ultradesničarske organizacije E.N.O.T. terete se za izvršenje krivičnog djela iz čl. 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije koji se odnosi na “podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva” i čl. 150 koji se odnosi na “uključivanje maloljetnika u izvršenje krivičnog djela”.

“Moralni kompas ideologije služiće nam kao jasno usmjerenje u ovom pravednom činu. A ako je Bog sa nama, ko je onda protiv nas?” – parola je koja je nekada bila ispisana na sajtu E.N.O.T.-a, koji je sada ugašen.

U onome što je na Zlatiboru praktično bila paravojna obuka, i to sve pod krinkom širenja patriotizma, učestvovalo je 34 dječaka i 10 djevojčica, od kojih su neki već pohađali slične kampove, ali u Rusiji.

“Domaćin” srpskog kampa bio je Željko Vukelić, predsjednik Asocijacije ratnih veterana bivše Jugoslavije, ali iza kompletne organizacije stoji ultrancionalistička organizacija E.N.O.T. Korpus čiji su se pojedini članovi borili na strani proruskih sepratista u istočnoj Ukrajini.

Povodom vijesti da su članovi ove ozloglašene organizacije pohapšeni, a sama organizacija sada i prestala da postoji, Blic je pozvao Milana Stamatovića, predsjednika Opštine Čajetina, koja je podržala održavanje kampa na Zlatiboru tako što je organizatorima ustupila prostor za njihove aktivnosti.

Na pitanje da li je svjestan sa kim je imao posla, Stamatović je novinaru Blica rekao da “ne želi da komentariše neprovjerene informacije koje su objavili samo pojedini ruski mediji”.

“Sve što imam da kažem jeste da su kamp na Zlatiboru podržali zvanični organi Ruske Federacije. U njemu nije bilo zloupotrebe djece. Kamp nije imao militaristički, već samo patriotski karakter”, bilo je sve što je Stamatović želio da kaže.

Aktivnost E.N.O.T.-a u Srbiji veća opasnost nego što se mislilo?

Domaća javnost bila je šokirana saznanjem da ovakav kamp postoji i na Zlatiboru, ali postoji ozbiljna bojazan da je aktivnost ruske ultranacionalističke militantne grupe E.N.O.T. Korp u Srbiji, i njihov kontakt sa djecom, još problematičniji, imajući u vidu njihove veze sa još ozloglašenijom ruskom paravojnom grupacijom “Vagner”, koja je dejstvovala u Siriji i Ukrajini.

Opasnost leži u mogućnosti da je djecu zapravo, iz sijenke vrebala ozbiljna paravojna formacija koja se, između ostalog, bavi vrbovanjem boraca za ratišta širom svijeta.

Mada direktne veze ove dvije organizacije još nisu potpuno istražene, oni dolaze sa istih prostora, bave se sličnim poslovima i operišu na istim ratom zahvaćenim područjima. Strani mediji su se bavili pitanjem veza i sličnosti ovih organizacija i za sada svakako nije isključeno da su pripadnici “E.N.O.T. Korp-a” i “Vagnera” borili rame uz rame, ali svakako nema dileme da su im ideologije slične i djelovanje jednako razorno.

E.N.O.T. se takođe dovodi u vezu i sa drugim ultradesničarskim organizacijama, kao i neonacističkim odredom “Rusih”.

S druge strane, organizator kampa, predsjednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić rekao je novinarima da u tome ne vidi ništa sporno.

Na pitanje novinarke RSE, kako on kao neko ko je prošao strahote rata gleda na cijelu situaciju i šta će djeci takva vrsta obrazovanja, Vukelić je rekao sljedeće: Možda je to kriva percepcija da neko misli da se mi pripremamo za rat, a opet ne možemo reći ni da ne. U tom konteksu moramo biti spremni.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari