1
min read
A- A+
Pročitano

Vojska: Al-Bašir nije napustio Sudan, u kućnom pritvoru je

14/04/2019 - 16:24
Autor:Fos Media
43 pregleda

Svrgnuti sudanski predsjednik Omar al-Bašir nije napustio Sudan, kazao je danas general pukovnik Mohamed Hamdan Daklo za državnu televiziju te afričke zemlje, prenose svjetski mediji.

Foto: EPA

Foto: EPA

Turska agencija Anadolija na sajtu prenosi da je Daklo, komandant Snaga za brzu podršku (RSF), potvrdio je da se Al-Bašir nalazi u kućnom pritvoru u Kartumu.

Podsjeća se da je sudanska vojska u četvrtak, nakon višemjesečnih protesta, svrgla sa vlasti Al-Bašira, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je takođe osnovala Vojni savet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Na čelo tog savjeta prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Avad Ibn Auf koji je dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdelfatah Burhan.

Daklo je kazao da je vojska Sudana u jeku masovnih protesta preuzela vlast u zemlji i svrgla predsjednika Al-Bašira.

Na pitanje novinara da li će Al-Bašir biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu (IČ) zbog zločina u Darfuru, Daklo je kazao da će tu odluku doneti narod Sudana.

"Sudan će izabrati novu vladu koja će odlučiti na koji način će biti procesuirani svi počinioci zločina, uključujući i Al-Bašira", rekao je Daklo.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari