1
min read
A- A+
Pročitano

Zaev obezijedio dvotrećinsku većinu, počinje sjednica parlamenta

11/01/2019 - 10:38
Autor:Fos Media
81 pregleda

Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, pišu makedonski mediji.

Zoran Zaev Foto: Anadolu Agency / RAS Srbija

Zoran Zaev, foto: Agencija Anadolija / RAS Srbija

Kako navodi skopski Nezavisni vjesnik, ovo je najnovija informacija koja kruži u kuloarima makedonskog parlmenta uoči početka sjednice.

Sjednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvjesnosti da li će vladajuća koalicija sa Zaevim na čelu moći da obezbijedi neophodnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslaničkih glasova.

Pojedinačno najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog saopštila je ranije da neće prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj će biti usvojene ustavne promjene.

Ukoliko amandmani budu usvojeni danas, a nakon što Prespanski sporazum bude ratifikovan u grčkoj skupštini, Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija.

To bi značilo kraj dvadeset godina dugog spora između Skoplja i Atine i otvorilo vrata Makedoniji za ulazak najprije u članstvo NATO, potom i u EU.

Inače, tokom prethodna dva dana dok su trajali pregovori dvotrećinskoj većini ispred zgrade parlamenta protestovali su građani, kojima su se oba dana pridružili i predstavnici VMRO-DPMNE, podjeća Tanjug.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari