1
min read
A- A+
Pročitano

Žuti prsluci ne odustaju: Širom Francuske 32.000 demonstranata, sukobi sa policijom

12/01/2019 - 17:17
Autor:Fos Media
59 pregleda

Hiljade pripadnika francuskog pokreta "Žutih prsluka" marširalo je danas, devete subote zaredom, ulicama Pariza dok su se drugi demonstranti u žutim prslucima okupili u gradu Buržu, u središnjoj Francuskoj, u znak protesta zbog ekonomske politike predsjednika Emanuela Makrona.

Euronews

Foto: Euronews

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo da je u 14sati širom zemlje na ulicama bilo 32.000 demonstranata, od kojih 8.000 u Parizu, javljaju francuski mediji.

Između policajaca i demonstranata došlo je do sukoba u blizini Trijumfalne kapije pri čemu su bezbjednosne snage upotrijebile suzavac kako bi potisnule neke demonstrante koji su na njih bacali kamenice i druge predmete, prenosi AP.

Do tenzija između policije i demonstranata došlo je i na Trgu Etoal, gdje policija suzavcem i vodenim topovima rastjeruje okupljene demonstrante, prenosi "Figaro".

Policija je zabranila kretanje automobila na obližnjim Jelisejskim poljima.

Pariska policija saopštila je da je 40 ljudi uhapšeno danas uoči i za vreme protesta, prije svega zbog nošenja predmeta koji bi mogli biti upotrijebljeni kao oružje.

U međuvremenu, najmanje 5.000 demonstanata u žutim prslucima organizovalo je protestnu šetnju u Buržu, gdje je policija, kako prenosi "Figaro", takođe upotrebila suzavac.

Francuske vlasti su rasporedile 80.000 pripadnika bezbjednosnih snaga širom zemlje zbog današnjih antivladinih protesta, a ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane zaprijetio je oštrim mjerama protiv izgrednika i njihovih podržavalaca, upozorivši na rastuću radikalizaciju među pretežno mirnim demonstrantima.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari