1
min read
A- A+
Pročitano

BG: Uhapšen član hakerske grupe koju traži FBI

16/05/2018 - 16:09
Autor:Fos Media
195 pregleda

Pripadnici policije su, u okviru međunarodne akcije koju sprovodi američki FBI, identifikovali i priveli S.S. (38) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord".

a

Foto: Reuters

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u međunarodnoj policijskoj akciji "The dark overlord", koju je sproveo američki Federalni istražni biro, saopštio je MUP.

Cilj akcije, kako navode, bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osjetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, liječenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucjenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale prijetnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, navodi MUP.

Dodaje se da su osumnjičeni zahtijevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od više od 275.000 američkih dolara, prenosi N1.

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S.S. (38) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord". Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično djelo iznuda.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari