1
min read
A- A+
Pročitano

BiH: Odali poštu generalu Draži Mihailoviću

13/03/2018 - 17:37
Autor:Fos Media
143 pregleda

Stotinjak četničkih sljedbenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine okupilo se danas u okilini Višegrada u istočnoj Bosni kako bi odali počast Draži Mihailoviću, kvislingu i zapovjedniku četničkih odreda u Drugom svjetskom ratu.

a

Foto: Screenshot, You Tube

Pripadnici organizacija pod imenom Ravnogorski pokret postrojili su se u crnim odijelima sa četničkim obiljeđjima uz spomenik Mihailoviću na mjestu gdje su ga 1946. godine uhapsili pripadnici jugoslovenskih službi bezbijednosti pri čemu je poginulo nekoliko četnika iz Mihailovićeve pratnje.

Današnji Mihailovićevi sljedbenici su podsjećanje na taj događaj na teritoriji BiH obilježili podizanjem zastave Srbije, intoniranjem srpske državne himne i vjerskim obredom koji su predvodili pravoslavni sveštenici, prenosi Index.hr.

Jovo Vukeljić, predsjednik lokalnog ogranka Ravnogorskog pokreta, kazao je novinarima da su se Mihailovićevi sljedbenici okupili kako bi kao i svake godine podsjetili na to "ko je bio prvi gerilac u porobljenoj Europi i borac protiv fašizma".

Ravnogorski pokret na popisu je ekstremističkih organizacija koje Ministarstvo odbrane BiH smatra izrazito opasnim po državu.

U poslednjem izvještaju tog ministarstva o stanju bezbijednosti u BiH pripadnici Ravnogorskog pokreta opisani su kao "sljedbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata koji pored agresivnog negiranja legitimnosti države BiH i opstrukcije evroatlantskih integracija, sebi su za cilj postavili ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta".

Odredi kojima je zapovijedao Mihailović rat su provele sarađujući sa italijanskim i njemačkim okupatorom boreći se protiv partizana.

Pritom su proveli masovno etničko čišćenje nesrpskog stanovništva područja Sandžaka i istočne Bosne, a samo u Višegradu ubili su najmanje tri hiljade muslimana.

Mihailović je nakon hapšenja izveden pred sud pod optužbom za ratne zločine, proglašen je krivim i strijeljan u julu 1946. godine.
 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari