1
min read
A- A+
Pročitano

Bivši obavještajac iz Njemačke stiže u Hrvatsku na odsluženje kazne za ubistvo Đurekovića

11/07/2019 - 7:36
Autor:Fos Media
729 pregleda

Nekadašnji načelnik u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ, kasniji hrvatski obavještajac Josip Perković, pravosnažno je osuđen zbog teškog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, u danas bi, nakon nepunih pet i po godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj, biti prebačen u Hrvatsku.

Foto

Damir Krajac / CROPIX

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirovali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja.

Dogovoreno je da transfer bude realizovan danas. Perković bi iz Minhena u Zagreb trebao da bude prebačen avionom, redovnim letom.

Nakon slijetanja u Zagreb, Josip Perković biće direktno odvezen u zatvor u Remetincu. 

Podsjetimo, Josip Perković je u Njemačkoj proglašen krivim da je, kao visokorangirani pripadnik tajne službe tadašnje Jugoslavije, učestvovao u organizaciji i pripremi politički motivisanog ubistva Stjepana Đurekovića 1983. u blizini Minhena.

Pravosnažno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Hrvatski sudovi priznali su njemačku presudu, ali mu je, s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora, izrečena kazna od 30 godina zatvora. Ako se uzme u obzir vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru, 74-godišnjem Perkoviću ostaje da odsluži još 24 i po godine.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari