1
min read
A- A+
Pročitano

London protiv promjene granica na Balkanu, SAD za kompromis

09/08/2018 - 19:40
Autor:Fos Media
229 pregleda

Britanija smatra da pozivi za promjenu granica na Balkanu mogu donijeti nestabilnost, saopštila je britanska ambasada u Prištini. 

a

Foto: infomediabalkan.com

"Vjerujemo da pozivi za izmjenu nacionalnih granica mogu dovesti do destabilizacije", navela je ambasada u odgovoru Radiju Slobodna Evropa na albanskom jeziku. 

U saopštenju se podsjeća da britanska vlada podržava normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, za koju smatra da je od vitalnog značaja za bezbjednost, stabilnost i prosperitet "obije zemlje i regiona u cjelini".

Sjedinjene Države su, kako je ranije danas rečeno Tanjugu u Ambasadi SAD u Beogradu, spremne da slušaju I pomognu Beogradu I Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rješenja za Kosovo.

Iz Ambasade takođe ističu da je vrijeme da obije strane budu "kreativne i fleksibilne". 

Ovo je danas rečeno Tanjugu u Ambasadi Sjedinjenih Država u odgovoru na pitanje da li se ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju sa Albancima uklapa u pristup koji je ovih dana predočen javnosti iz Stejt departmenta da je potrebno održivo rješenje, a da "strane treba da budu dalekovide I fleksibilne".

Istovremeno ističu da rješenje mora da dođe od Beograda i Prištine.

"Potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je ključna za regionalnu stabilnost. Normalizacija bi takođe obijema zemljama otvorila jasan put prema konačnom članstvu u EU. SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Vrijeme je da strane budu kreativne i fleksibilne", navodi se u odgovoru Ambasade SAD.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari