1
min read
A- A+
Pročitano

Mađarska neće isporučiti Gruevskog Sjevernoj Makedoniji

08/10/2019 - 14:12
Autor:Fos Media
96 pregleda

Mađarska neće isporučiti vlastima u Sjevernoj Makedoniji bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, koji od novembra prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta, saopštili su iz makedonskog Ministarstva pravde, prenio je N1.

foto

Foto: Reuters/Laszlo Balogh

“Dobili smo obavještenje da je Vrhovni regionalni sud u Mađarskoj usvojio konačnu odluku da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za isporučivanje Gruevskog, jer mu je na njegov zahtjev odobren azil u Mađarskoj. U skladu sa aktom broj 38 za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim predmetima, osoba kojoj je omogučen azil neće biti isporučivana državi, koju je napustio”, naveli su iz Ministarstva pravde.

Gruevski je krajem juna uhapšen na osnovu zahtjeva za ekstradiciju i s lisicama na rukama priveden u policiju u Budimpešti.

Ministarstvo pravde Severne Makedonije prvo je podnijelo zahtjev za ekstradiciju Gruevskog da bi odležao dvogodišnju kaznu zatvora, a kasnije i zbog sumnji da je organizator nasilja u makedonskom parlamentu 27. aprila 2017.

Protiv bivšeg premijera u Skoplju se vodi nekoliko sudskih postupaka, kao i nekoliko istraga za krivična djela koja je počinio dok je bio na vlasti. Da bi izbjegao služenje zatvorske kazne u novembru prošle godine, Gruevski je pobjegao iz Skoplja u Budimpeštu, gdje je u kratkom roku dobio politički azil.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari