3
min read
A- A+
Pročitano

Milan je najstariji diplomac: "Zašto sam završio fakultet u 88. godini"

14/08/2019 - 9:59
Autor:Fos Media
533 pregleda

Da li Milan Bosiljčić može da diplomira na Fakultetu sporta u Beogradu, morao je da provjeri dekan lično. Jer, bilo je prilično teško naći studentski indeks i uvjerenje o položenim ispitima koji su 15 godina stariji od samog dekana.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Razlog je jednostavan - Milan je fakultet upisao još 1951. godine i 70 godina kasnije postao je najstariji diplomac u Srbiji. Diplomski je odbranio u 88. godini.

„U životu sve treba da se završi", objašnjava za BBC na srpskom Milan zašto je odlučio da diplomira sa sedam desenija zakašnjenja.

„Uradio sam toliko toga, a onda sam se sjetio - da je još ostala ta diploma. Htio sam da odem na fakultet i vidim da li je moguće da ispunim i to, a onda sam shvatio da mog fakulteta više nema."

Ispostavilo se da se u međuvremenu DIF preselio na Košutnjak i to u Milanov kraj.

„Kada sam vidio da je fakultet tu blizu, više nisam imao izgovor da se ne prošetam i položim diplomski."

Milan, koji nosi nadikam Beli, za BBC na srpskom govori i kako je u istoj godini diplomirao sa ćerkom, ali i šta je radio od kada je upisao fakultet dok ga nije završio - kako se tri puta sreo sa Fidelom Kastrom.

Prebrojio je i filmove u kojima je glumio, ali se sjetio i zašto se još kao srednjoškolac nakon Drugog svjetskog rata zarekao da će biti diplomac DIF-a.

„Čestitamo na diplomi"

Od kada su čuli da je završio fakultet, kako kaže sa čistom desetkom, Milanu svaki dan zvoni telefon.

„Zovu me prijatelji i poznanici i čestitaju.

„Svi se, da budem iskren, smiju i pomalo prave šale na taj račun. Pogotovo kada čuju da su na fakultetu morali da provjere da li je to moguće uopšte.

„Ali i njima i meni je drago."

Kaže da mu je u pisanju diplomskog najviše pomogla 'koleginica' sa fakulteta - njegova ćerka. Ispostavilo se da su diplome dobili iste godine.

„Ćerka ima 33 godine i dosta je iščitavala taj rad poslije mene. Bodrili smo se međusobno. Tako je i sve ispalo dobro, samo su mi ispravili par pravopisnih grešaka i odobrili ga."

Milan je pisao o sokolstvu u Srbiji. To je, objašnjava on, fenomen koji traje vjekovima, a predstavlja specifičan način vježbanja tela, ali i duha.

„Osnovna stvar vezana za sokolstvo je slet. Ja sam bio na jednom takvom sletu u Ljubljani još kao srednjoškolac.

„Našao sam se među DIF-ovcima i osjetio sjajno. Tada sam shvatio da želim da budem diplomac sporta.

To je bilo nekoliko godina poslije Drugog svjetskog rata, a želja je ostala neispunjena do ove godine.

Život put utisaka: „Šta mi je rekao Fidel Kastro"

Iako je tek u 88. godini dobio pun indeks, Milan kaže da „nije u međuvremenu jednostavno stigao da se bavi i fakultetom".

Prije ove diplome jako cijeni i što je završio filmsku školu Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu. Davne 1967. godine je počeo da se bavi glumom i da snima filmove, akcione najviše, u Nemačkoj, ali i svuda po bivšoj Jugoslaviji. Snimio je oko 80 filmova.

Radio je i kao koreograf za KUD „Branko Krsmanović" i tako proputovao svijet.

„Jednom sam osam mjeseci bio na putu oko svijeta i nisam se vraćao kući."

Omiljeno mjesto mu je Meksiko, a kaže da i dalje živo pamti poslovna putovanja na Kubu, kada je upoznao i čuvenog Fidela Kastra.

„Pamtim ga kao ljubaznog i svi smo mislili da je visok.

„Jugoslavija je tada bila u dobrim odnosima sa Kubom i mi smo išli u posjete kao kulturno-umjetničko društvo. Jednom smo igrali makedonsko kolo, a ja sam napravio šalu i skočio skroz do Fidela.

„On se nasmijao i rukovao sa mnom."

Diplomski njeguje um"

Nakon burnog života u inostranstvu, Milan se penzionisao kao glumac.

Danas živi sa dvoje djece i suprugom u Beogradu. Kaže da se zbog sina i ćerke, koji imaju 37 i 33 godine i sam osjeća mladim, kao i da se najmanje druži sa svojim vršnjacima.

Dok je spremao rad, upoznao je i sadašnje studente DIF-a. Iako je razlika između njih sedam desenija, kaže da se ne razlikuju mnogo od njega kada je bio u studentskim godinama.

„Samo je sala za fizičku kulturu drugačija, djeca su sada dobila malo veću nego što smo mi imali za vježbanje 1951. godine. Ali, zahtjevi su vrlo slični. To je i dalje veoma popularan fakultet."

Od svoje druge ljubavi, putovanja, nije se odrekao. Kaže da se ne osjeća staro i da se i dalje kreće koliko može. Već planira put u Dizeldorf.

„Najbitnije mi je da sačuvam um.

„U tome mi je pisanje diplomskog jako pomoglo."

Izvor: BBC na srpskom

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari