1
min read
A- A+
Pročitano

Na čelu SPC će biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom

20/11/2020 - 13:30
Autor:Fos Media
828 pregleda

Nakon što je preminuo patrijarh Irinej na čelu Srpske pravoslavne crkve će, do novog izbora, biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

f

Foto: SPC

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), nakon smrti patrijarha se najdalje za tri mjeseca bira novi, a do tada njegovo mjesto treba da čuva najstariji mitropolit, što je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji sjedi u Sarajevu, a trenutno se nalazi u Beogradu.

Mitropolit Hrizostom bi mogao na čelu SPC-a da bude mnogo duže nego što je propisano s obzirom na to da epidemija koronavirusa otežava novo glasanje.

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kojem ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji.

Procedura glasanja je tajna, a koronavirus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vrijeme poštuju crkveni i epidemiološki propisi. Postoji opcija glasanja u odsustvu no tu bi bio potreban visok stepen povjerenja u sistem s obzirom na tajnost izbora.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari