1
min read
A- A+
Pročitano

Nakon klanjanja dženaze, sahranjene 33 srebreničke žrtve

11/07/2019 - 14:33
Autor:Fos Media
111 pregleda

U Memorijalnom centru Potočari ukopane su 33 srebreničke žrtve, nakon komemoracije i klanjanja dženaze.

Srebrenica

Komemoracija je završena obraćanjem bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je izjavio da je negiranje genocida u Srebrenici poslednja faza genocida.

"Posebnim oblikom posthumnog zločina nad žrtvama smatramo negiranje genocida i veličanje zločinaca koji su odgovorni za genocid", rekao je Džaferović.

On je istakao da se genocid negira uprkos presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, dodavši da "srpske političke i vjerske elite ne žele prihvatiti ove činjenice, ne žele se suočiti sa istinom i jasno se ograditi od ideologije koja je kreirala genocid".

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus izjavio je u Potočarima da Srebrenica ne smije da se ponovi i da se mora prestati s negiranjem genocida koji se tu dogodio.

"Ovo se ne smije ponovo desiti, a oni koje ne zanimaju patnje žrtava i porodica, te i dalje negiraju ono što je (Haški) tribunal utvrdio, moraju stati s tim", rekao je Ađijus za N1.

Ađijus je kazao da je negiranje genocida bolno i za žrtve i za njihove porodice i da ne doprinosi pomirenju među ljudima u BiH.

Više hiljada ljudi iz cijelog sveta tri dana je pješačilo stotinak kilometara, ne bi li na taj način odali počast žrtvama u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će biti sahranjena u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, koji je u trenutku ubistva imao svega 16 godina. Najstarija žrtva koja će biti danas ukopana je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena.

"Marš mira" završen je sinoć u večernjim satima kada je kolona stigla u Potočare.

Išli su istim putem kojim su Srebreničani, u julu 1995. godine bježali na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identifikovanih žrtava DNK analizom, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop, prenosi N1 Sarajevo.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 žrtava srebreničkih žrtava, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano skoro hiljadu žrtava.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 2007. presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija. Odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009. godine, 11. jul je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari