1
min read
A- A+
Pročitano

S. Makedonija i Albanija izvisile: Bez zelenog svijetla za početak pregovora

18/10/2019 - 15:39
Autor:Fos Media
153 pregleda

Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Foto

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Odluka je izostala uprkos cjelonoćnim dramatičnim razgovorima, ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Belgijski premijer Šarl Mišel koji je imenovan za predsjednika Evropskog savjeta izjavio je da je na sastanku lidera EU vođena strateška rasprava o Zapadnom Balkanu, ali da nije bilo saglasnosti.

Rasprava će morati da se nastavi u Savjetu (EU), a predsjednik će morati da odluči kako da postupi, rekao je Mišel novinarima uoči nastavka sastanka u Briselu.

Šefovi država i vlada EU tokom noćašnje rasprave nisu uspjeli da se usaglase oko pokretanja pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Saglasnost nije postignuta ni oko teksta koji bi, umjesto odluke o otvaranju pregovora, poslao pozitivne poruke Skoplju i Tirani, kao podsticaj za dalje angažovanje oko ovog pitanja.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svijetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Sjeverna MAkedonija koja je čak pristala i na promjenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se "nagradi" pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovore, tvrdi da u obje zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji donijeti do kraja oktobra, ali su razgovori do jutros bili bezuspješni.

Francuski predsjednik Emanuel Makron odbija prijem novih članica, dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocijene Evropske komisije.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari