1
min read
A- A+
Pročitano

Slovenija otvara granicu sa Hrvatskom

19/05/2020 - 12:00
Autor:Fos Media
157 pregleda

Slovenačka vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane za Kovid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

Foto

Foto: Wikimedia

"Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz koga se vidi da je rizik za širenje zaraze kovid-19 uobe države sličan, kao i da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dvije države, niti potrebe za karantinom ili samoizolacijom prilikom prelaska granice", navela je slovenačka vlada u saopštenju koje prenosi Hina.

Poslije proglašenja kraja epidemije korona virusa, krajem prošle nedjelje, i najave da će ponovo otvoriti granice za državljane zemalja EU ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija poslije olakšavanja režima na granici sa Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora sa drugim susjednim državama.

Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka juna, a juče je o tome razgovarao sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

Prema riječima slovenačkog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prelaza granice i osiguravaju svi uslovi da ne dođe do ugrožavanja zdravlja, odnosno mogućnosti širenja korona virusa, prenosi RTCG.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i sa Austrijom.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari