5
min read
A- A+
Pročitano

Sve o surovom klanu "Amerika": Ubistvo Pavla Bulatovića, veze sa Crnogorcima, DB-om

14/04/2019 - 11:18
Autor:Fos Media
10148 pregleda

Petorica dilera heroina, koji su uhapšeni juče u velikoj akciji policije i BIA, pripadnici su ozloglašenog klana "Amerika", međunarodne kriminalne grupe koja je krajem prošlog vijeka važila za najjaču na ovim prostorima. O njenom osnivanju, kruže različite priče, a jedna od njih je da je ovaj klan formirao tadašnji resor državne bezbjednosti, sa ciljem da eliminiše sve one koji su počeli da rade "na svoju ruku".

Foto: Profimedia, Telegraf, Promo, MUP Srbije

Foto: Profimedia, Telegraf, Promo, MUP Srbije

Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikana bio je glavni egzekutor klana "Amerika" čiji su članovi uglavnom bili Crnogorci obučavani u Americi. Za "Amerikance" se priča da su predstavljali Miloševićev eskadron smrti i da su imali spisak po kome su ubijali za službu. Može se reći da su oni bili "Zemunci prije Zemunaca", da su obavljali prljave poslove za državu.

Priča se da su počistili gotovo cijeli Voždovački klan, kao i druge nepodobne žestoke momke, ali i novinare i političare. Navodno su "Amerikanci" sve vrijeme sarađivali sa srpskom i crnogorskom službom. 

Jedan od istaknutih članova grupe je i Zoran Jakšić koji je u Peruu osuđen na 20 godina zatvora zbog kontinuiranog šverca kokaina, korupcije i vođstva nad nizom organizovanih lokalnih grupa.

MUP je o ovom klanu govorio kao o grupi koju čine braća Raičević, braća Roganović i drugi, a doušnik pod imenom "Srećko" otkriva detalje: da je klan činilo jezgro od 15 profesionalnih ubica koji zajedno sa još širim krugom pomagača od 30 ljudi, čini eskadron smrti koji izvršavaju naručena ubistva. Naveo je kao saradnike klana dva visoko pozicionirana policajca, jednog iz Srbije i drugog iz Crne Gore. Srećko je tražio da se nagodi, da mu policija garantuje sigurnost i da će sve ispričati, ali pošto nije dobio garancije, nestao je.

Navodno je veza između Crnogoraca iz Amerike i srpskog DB-a bio Boško Radonjić, šef irske mafije u Njujorku i dobar prijatelj poslednjeg velikog italijanskog kuma Džona Gotija. Priča se da kada je početkom devedesetih Radonjić došao u Srbiju jer mu se sudilo u Americi zbog uticaja na porotu koja je sudila Gotiju, obezbjeđenje mu je odredio lično Jovica Stanišić, piše srpski Telegraf.

Kada je klan nastao, navodno je na njegovom čelu bio Joca Amsterdam, koji odlazi iz Srbije zbog optužbe da je naručio ubistvo Gorana Marjanovića Bombaša. Tada na čelo klana dolazi Voja koji je u Americi radio za italijansku mafiju dok se nije zakačio sa nekima i morao ovde doći. Sredinom devedesetih Voja organizuje, ali i sam obavlja mnoge likvidacije.

Kažu da je bio izuzetno spretan, nije se libio da se maskira u prosjaka ili ženu da bi se primakao žrtvi. Priča se da kada je Ćenta ucijenio glavu jednog čoveka na 80 000 maraka, Voja to odrađuje i odlazi kod Ćaldovića, ali ga ovaj tjera rečima: "Ti nekog ubio? Ne zasmijavaj me, pogledaj se!" To će ga koštati glave.

Sljedeći put su se sreli ali kroz nišan. Voja je navodno ubio Ćentu u centru Beograda zajedno sa novinarkom Majom Pavić, Cecinom kumom. Iako je Voja bio blizak sa Arkanovim kumom Milanom Đorđevićem Bombonom i mada Arkan nije voleo Ćentu, zbog toga što mu je Voja ubio kumu i pukovnika Garde, Šucu (prvog muža Legijine druge žene), Arkan je bio mnogo ljut.

Ćenta i Jusa nisu voljeli Arkana, ali je između njih postojalo poštovanje jer su zajedno sa Ašaninom i pokojnim Ljubom i Giškom činili staru gardu žestokih momaka i nekada su svi zajedno radili u inostranstvu. Ubistvom Ćente i Maje, Voja je stekao moćne neprijatelje, Jusu i Arkana. Pored njih, Amerikanci su već bili u ratu sa Surčincima. Navodno je pao dogovor beogradskih bosova i vrha policije da Voja mora da ode.

Njegovi dojučerašnji prijatelji Rogo i Bojan Petrović sa kojima je držao "Stupicu" zajedno sa Ćentinim zetom Mišom Cvijetinovićem otimaju Voju, snimaju ga i muče kako bi priznao da je ubio Ćentu. Mišin motiv je bila osveta, dok su druga dvojica htela da preuzmu Vojine poslove. Navodno ga je Bojan držao, Rogo pucao 4 puta u rame dok nije priznao, a onda ga Miša Tajger ovjerio metkom u glavu.

Bojan je navodno i prije sarađivao sa Amerikancima koji su odradili Gorana Vukovića kako bi Petrović preuzeo poslove svog nekadašnjeg druga. Vojino tijelo nije nađeno, ali se priča da je iskasapljen, a djelovi tijela su bačeni u Dunav ili negde zakopani. Nakon toga je ubijen Vojin zaštitnik Bombona i Luka Pejović. 

Nakon Vojinog ubistva, na ulicama Beograda počinje rat! Vojini prijatelji kreću u opštu osvetu i eliminišu sve za koje su sumnjali da su umiješani. Na navodnom spisku je bilo dvadesetak imena, od kojih su najzvučnija: Rogo, Petrović, Miša, Jusa, Badža, Šijan, Ašanin, Kundak, dva policijska pukovnika i mnogi drugi.

Kako kaže doušnik Srećko, Mileta Miljanić Majk je stao na čelo klana, a neposredni izvršioci ubistava koja su uslijedila kao osveta za Voju, bili su: Veselin Raičević Medo, Željko Maksimović Maka, Ivan Delić Ico i Nikola Maljković Maljavi. Majk je osuđen u Grčkoj na 40 godina zbog šverca 114 kilograma kokaina. Ico je navodno ubio ministra odbrane Pavla Bulatovića. Maka je '95 ubio policajca koji je pokušao da ga legitimiše, a 2002. optužen da je njegova grupa koja je preuzela klan Amerikanaca, poznata pod nazivom "Makina grupa" organizovala ubistvo generala Boška Buhe, mada postoje indicije da su im to smestili Zemunci kako bi ih otjerali iz Beograda.

Nakon rata u podzemlju krajem devedesetih, videlo se da je Stanišić ispustio uzde i da DB tog vremena više nije kontrolisala mafiju. Nakon priča da on i Arkan nameravaju da izdaju Miloševića, biće smijenjen, a stara mafija izgubiti zaštitu države. Na njegovo mjesto će doći Radomir Marković, prvi čovjek do njega biće komandant najjače jedinice, Legija, a novi klan zadužen za prljave poslove: Zemunski. Tako je rođen novi eskadron smrti.

Ko je bio Majk Miljanić?

Sa početkom dvehiljaditih, klan je mahom svoju poslovnu mrežu orijentisao na prekookeanski šverc kokaina, a kao vođe figurirali su pre svijega Mileta - Majka Miljanić, koji je bio osuđen za šverc kokaina i robijao je u Grčkoj (premda danas živi slobodno u Njujorku).

Miljanića je kao prvog velikog švercera kokaina označio tajni svedok "Srećko", jedini insajder u "Americi", čija su saznanja policiji omogućila da formiraju predmete o pripadnicima grupe.

Milet - srpski Don Korleone kako ga je Srećko zvao - osim u Grčkoj robijao je i po drugim evropskim zatvorima, poput švajcarskog u koji je dospio januara 2004. godine zbog prebacivanja 114 kilograma kokaina u Atinu.

Penzionerske dane provodi u Njujorku, a posljednji put u javnosti je viđen prošle godine u obilasku pravslavnog hrama Svetog Save, koji je izgorio u požaru.

Upravo posljednju deceniju 20. veka, obilježile su likvidacije iza kojih stoji upravo klan "Amerika". Veruje se da je prvo viđenije ubistvo bilo još 1994. godine kada su likvidirali Gorana Vukovića - Majmuna, vođu "Voždovčana". Iako nije bilo dokaza za hapšenje glavnih ljudi grupe, sumnja se da su upravo oni organizovali ubistva Radeta Ćaldovića Ćente, Milana Roganovića Roge, Miše Cvetičanina, Bojana Petrovića, Jusufa Bulića, Zorana Šijana i drugih.

Osim suparnika sa "vrelog asfalta", vjeruje se da je ova kriminalna grupa eliminisala i neke predstavnike vlasti kao što su ministar odbrane Pavle Bulatović, Radovan Stojčić Badža, tadašnji prvi čovek MUP-a Srbije, Zoran Todorović Kundak, generalnog sekretara JUL-a, kao i policijske inspektore Dragana Radišića, Dragana Simića i Milorada Vlahovića.

Posle tih likvidacija, mnogi viđeniji članovi grupe "Amerika" utočište su našli u Crnoj Gori, a zatim i u španskom raju za begunce - Marbelji.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari