1
min read
A- A+
Pročitano

Zaharijeva: Očekujemo napredak Srbije i CG i još poglavlja

12/01/2018 - 13:19
Autor:Fos Media
49 pregleda

Bugarska očekuje da će Crna Gora i Srbija napredovati u evroatlanskim integracijama i otvoriti još pregovaračkih poglavlja, izjavila je danas bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, čija je zemlja početkom godine preuzela predsjedavanje Savjetom Evrope.

Zaharijeva

Zaharijeva, arhiva, foto: Twitter

Zaharijeva je rekla da je krajnje vrijeme da se Balkan vrati na agendu Evropske unije.

"Ove zemlje su važne za geopolitičku bezbjednost. Ako nismo tamo, neko drugi će doći, nema vakuma. Turska i Rusija se decenijama interesuju, zato moramo da pokažemo našu političku podršku, da im pokažemo, ako i kada su spremni, da će im vrata biti otvorena", rekla je Zaharijeva, prenosi Tanjug.

Kako je navela, Bugarska očekuje da Crna Gora i Srbija nastave da napreduju i otvore još pregovaračkih poglavlja dodajući da misli da postoji "realna šansa za Albaniju i Makedoniju da započnu razgovore tokom bugarskog predsjedavanja". 

Napretka, međutim, primijetila je, neće biti osim ako te zemlje ne budu uporne u primjeni reformi. 

U okviru napora da vrati region u centar pažnje EU, Bugarska će u maju biti domaćin prvog samita EU-Balkan u poslednjih 15 godina, podsjeća euroaktiv.com navodeći da je posljednji održan u Solunu 2003. godine. 

"Evropeizacija Balkana je neophodna kako bi se spriječila balkanizacija Evrope", upozorio je nedavno bugarski premijer Bojko Borisov koristeći, kako navodi euroaktiv.com, termin kojim se označava "fragmentacija regiona na manje, neprijateljske grupe".

Zaharijeva se obratila nakon što je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio da je istorija Balkana dramatičnija i interesantnija od scenarija za serijal "Igre prijestola", iako, kako je rekao, u njoj nema zmajeva.

"Svi bismo mi voljeli kada bi sadašnjost i budućnost Balkana bile manje dramatični scenariji. Stabilnost, bezbjednost, prosperitet - to je ono što ljudi u cijelom regionu zaslužuju. A svrha EU je da pomogne da ovaj scenario postane realnost", rekao je Tusk u Sofiji na ceremoniji otvaranja bugarskog predsjedavanja EU.

On je ocijenio da je dobra stvar što je budućnost Zapadnog Balkana jedan od prioriteta predsjedavanja Bugarske, objavljeno je na sajtu Evropskog savjeta.

Tusk je iznenadio sve prisutne u sali Narodnog pozorišta "Ivan Vazov" time što je cio govor održao na bugarskom jeziku, prenijela je BTA.

Komentari