2
min read
A- A+
Pročitano

Zašto je smrt jednog 18-godišnjaka digla na noge Hrvatsku

30/08/2019 - 16:31
Autor:Fos Media
1139 pregleda

Kristian Vukasović imao je 18 godina i mentalne poteškoće. Sam se prijavio policiji jer je izazvao požar pa je osuđen na osam mjeseci zatvora. Danas je mrtav.

Foto

foto: CROPIX, Kristian Vukasović, splitski zatvor Bilice

Umro je prije nekoliko dana nakon što je tri nedjelje ležao u komi u KBC-u Split, gdje je dovezen iz splitskog zatvora u nesvijesti, pišu hrvatski mediji koji netom ističu da Kristianu nije bilo mjesto u zatvoru, već na psihijatrijskom liječenju.

Biljana Puharić, opštinska državna advokatica iz Splita, za portal Index.hr je istakla da je Kristian imao mentalnih, ali ne i intelektualnih poteškoća i da je bio uračunljiv te da se zbog toga nije mogao uputiti u zdravstvenu ustanovu, iako je tokom boravka u istražnom zatvoru tri puta hospitaliovan.

Zašto je bio hospitalizovan, Indeksu nisu htjeli da kažu u Ministarstvu pravosuđa, navodeći kako se radi o profesionalnoj tajni. S druge strane, iz Ministarstva tvrde da su se prema mladiću u zatvoru u Splitu ophodili s posebnom pažnjom jer se radilo o mlađem punoljetniku, kao i da na njemu nisu primjenjivali sredstva prisile.

 

Stručnjaci zgroženi

Stručnjaci su zgroženi činjenicom da je mlada osoba s mentalnim poteškoćama završila iza zatvorskih rešetaka umjesto na liječenju.

"Ako su u bolnici za osobe lišene slobode rekli da je Kristian Vukasović imao suicidalno ponašanje, onda je trebalo donijeti odluku o primjeni hitnog psihijatrijskog liječenja pod nadzorom. Drakonska kazna u ovom slučaju od osam mjeseci zatvora za osobu s posebnim potrebama je još jedan u nizu dokaza da nešto s pravosuđem nije kako treba", rekao je psihijatar Herman Vukušić za Indeks.

On je dodao i da piromanija kao poremećaj zahtjeva poseban pristup te da je teško izlječiva.

Dečji i adolescentski psihijatar dr Vesna Vidović tvrdi da je cijeli sistem zakazao.

"Ovde nije jasno što se tu dogodilo, ali ako je neko zaključio da je neuračunljiv, pitam se zašto nije bio u bolnici nego u zatvoru, to je misterija. S druge strane, ako imate osobu s takvim dijagnozama kao što ih je on imao, i pogotovo što mu je tek bilo 18, onda je on obični adolescent i ne može se smatrati zrelom osobom", ističe ona.

Sudija Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjeljenja za mladež Županijskog suda u Zagrebu, kazala je da svim mladim osobama treba suditi pred sudovima za omladinu te da mladim bolesnicima treba pomoći kroz zdravstveni sistem, a ne slati ih u zatvor.

Jutarnji: Osam ključnih propusta u ovom slučaju

1. Nije uključen Centar za socijalni rad kako bi iznio mišljenje može li se na Kristiana, koji je tek bio navršio 18 godina, primijeniti maloljetničko pravo

2. Državni advokat i sudija nisu ispitali Kristianove roditelje kako bi utvrdili ukupno stanje Kristiana

3. Na glavnoj raspravi nije pozvan stručni suradnik koji bi procijenio koja je nivo njegove odraslosti: kod osoba s njegovim dijagnozama gotovo uvijek je ispod hronološke dobi

4. Ni državni advokat, ni dječakov advokat, ni sud nisu razmotrili primjenu maloljetničkog prava

5. Nije angažovan psihijatar za djecu i omladinu

6. Izrečen mu je odmah istražni zatvor umjesto mjere opreza i smještaja u adekvatnu ustanovu

7. Izrečena mu je najteža kazna - bezuslovni zatvor

8. Nije napravljena procjena rizika nakon što je Kristian smješten u zatvor i počeo se samopovrijeđivati.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari