Istraživanje: Potencijal za radikalizaciju postoji i potrebno je više raditi na prevenciji

Za dvije trećine građana i građanki u Crnoj Gori primjena nasilja radi ostvarivanja političkih, društvenih i religijskih ciljeva nije opravdana. Ipak, jedna trećina nalazi da postoje situacije kada nasilje može biti opravdano za ostvarenje ovih ciljeva što predstavlja potencijal za radikalizaciju i zahtijeva multisektorski preventivni odgovor, ukazuju podaci iz istraživanja javnog mnjenja o stavovima prema nasilnom ekstremizmu i radikalizmu koje je Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas predstavio.

Škola EU pregovora u organizaciji Centra za građansko obrazovanje

U organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) danas je počela sa radom Škola EU pregovora. Škola je dio projekta "Pregovarajmo zajedno za Crnu Goru u EU" koji podržava Ministarstvo javne uprave. Prvo predavanje održala je prof. dr Gordana Đurović na temu "EU - politički aspekti procesa evropskih integracija i razvoj EU kroz talase proširenja."

Istraživanje CGO-a: Percepcija političke diskriminacije sve izraženija

Građani i građanke smatraju da su u najvećoj mjeri izloženi diskriminaciji siromašni, Romi, beskućnici, osobe sa invaliditetom i politički neistomišljenici, pokazali su nalazi istraživanja javnog mnjenja o diskriminaciji koje je Centar za građansko obrazovanje CGO danas predstavio.

Škola mladog liderstva: Srednjoškolci učili o liderstvu, ljudskim pravima, slobodi medija...

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je od 13. do 17. februara, na Ivanovim koritima, Školu mladog liderstva, kroz projekat Aktiviraj me! koji je podržan od strane Ministarstva sporta i mladih Vlade Crne Gore.

Istraživanje: Građani ne bi zamjerili omiljenom političaru ni da otkrije da je gej (FOS VIDEO)

Skoro dvije trećine crnogorskih građana, njih 64 odsto bi i dalje nastavili da podržavaju njima bliske političare ukoliko bi saznali da su homoseksualno orijentisani. To je duplo veći nivo tolerancije u odnosu na 2016.

CGO: Ne treba insistirati na jednom samoregulatornom tijelu

Svi mediji i novinari/ke u Crnoj Gori imaju jedinstven etički kodeks, ali na nivou cijele medijske zajednice ne postoji jedinstveno samoregulatorno tijelo koje brine o poštovanju novinarske etike niti naznaka da bi uskoro moglo biti uspostavljeno, a posljednjih godina se bilježi izražen trend kršenja profesionalnih standarda i etike, ocijenjeno je na predstavljanju studije Centra za građansko obrazovanje (CGO) o samoregulaciji medija Savjest sedme sile, koja je urađena u sklopu projekta Činjenice su važne. 

CGO: Činjenice su brana ka zaboravu i ksenofobiji

Uoči 27. januara – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta – Centar za građansko obrazovanje (CGO) koristi priliku da oda počast milionima žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, ali i da istakne važnost obrazovanja i kulture sjećanja na sve one koji su dali doprinos borbi za jednakost, toleranciju, solidarnost i odgovornost.