Ustavni sud: Propis po kojem je provjeravan Bečićev magistarski neustavan

Ustavni sud Crne Gore, postupajući po predlogu za ocjenu ustavnosti Demokratske Crne Gore, odlučio je da je propis - Odluka Senata Univerziteta Crne Gore od 21. septembra 2018. godine po kojoj se mogu provjeravati akademski radovi napisani prije 2015. godine neustavna.

Naplata parkinga: Ustavnom sudu jednom ulicom pismo putovalo dva mjeseca (FOTO)

Ustavni sud je već trebao da donese konačnu odluku o (ne)ustavnosti naplate parkinga na teritoriji Podgorice, međutim, pismo ka Glavnom gradu koji se nalazi u istoj ulici je putovalo dva mjeseca. Zbog toga je pitanje da li će građani uopšte dočekati konačnu odluku suda o ovom pitanju.

Konačna odluka: Dobijeni stan van Podgorice nije prepreka sudiji da ga dobije i u Podgorici

Rješenje kojim je propisano da sudija koji konkuriše npr. za stan u Podgorici gdje i obavlja funkciju, a već je ranije on ili član njegove porodice dobio od Vlade, opštine ili Sudskog savjeta stan van Podgorice, a po kojem je bio dužan da ga vrati u stambeni fond da bi mogao da konkuriše ponovo za dodjelu stana – diskriminatorno je pa se zbog toga ukida kao neustavno.

Nakon devet mjeseci: Neustavno stavljanje Medojevića i Kneževića u zatvor

Ustavni sud Crne Gore nakon devet mjeseci stavio je tačku na slučaj "stavljanja u zatvor" poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića zbog odbijanja da svjedoče pred Specijalnim državnim tužilaštvom o navodnoj koruptivnosti sudija i ratnim zločinima u koje je umiješan glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

IVP: Ustavni sud ocijenio da je sudska praksa neustavno regulisana Sudskim poslovnikom

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da rješenje u Sudskom poslovniku kojim je propisan način odlučivanja u drugostepenim sudovima u pogledu sudske prakse nije u skladu sa Ustavom i praksom Suda u Strazburu, saopštili su iz Instituta za vladavinu prava (IVP), ističući da je to važan korak da se u potpunosti omogući sudijama drugostepenih sudova da sude isključivo u skladu sa zakonom i međunarodnim sporazumima, kao i slobodnim sudijskim uvjerenjem, bez pritisaka iz suda ili spoljašnje sredine.

Medenica preduhitrila Ustavni sud: Pravilnik proglasila nevažećim prije nego ga oni proglase neustavnim

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica proglasila je nevažećim Pravilnik kojim je duže od osam godina bilo propisano da taj sud mora prije objavljivanja da anonimizira sudske odluke, samo dva mjeseca nakon što je Ustavni sud pokrenuo postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti.

Dva razloga zbog kojih je ukinuta presuda Vrhovnog suda za ubistvo Slavoljuba Šćekića

Presuda Vrhovnog suda za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i bombaški napad na hotel „Splendid“ ukinuta je odlukom Ustavnog suda jer postoji ozbiljna sumnja da su Viši, Apelacioni i Vrhovni sud poklonili vjeru nepouzdanom zaštićenom svjedoku Zoranu Vlaoviću Bohumu, čime je osuđenima za ovo krivično djelo povrijeđeno pravo na pravično suđenje.