HRA podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti krivičnog djela izazivanje panike i nereda

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action - HRA) je danas podnijela Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 398 Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG) izazivanje panike i nereda, koji sankcioniše objavljivanje "lažnih vijesti".

Konačna odluka: Dobijeni stan van Podgorice nije prepreka sudiji da ga dobije i u Podgorici

Rješenje kojim je propisano da sudija koji konkuriše npr. za stan u Podgorici gdje i obavlja funkciju, a već je ranije on ili član njegove porodice dobio od Vlade, opštine ili Sudskog savjeta stan van Podgorice, a po kojem je bio dužan da ga vrati u stambeni fond da bi mogao da konkuriše ponovo za dodjelu stana – diskriminatorno je pa se zbog toga ukida kao neustavno.

Ustavni sud pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti člana Zakona o elektronskim komunikacijama

Ustavni sud Crne Gore je, nakon dvije godine i sedam mjeseci, usvojio inicijativu Akcije za ljudska prava (HRA) i pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti člana 145, stava 4 Zakona o elektronskim komunikacijama koji omogućava Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost da naredi operaterima da, neograničeno, suspenduju internet i telefonsku komunikaciju ako nađe da je to "opravdano u slučajevima prevare ili zloupotrebe".

FOS priča: Ustavni sud odlučio da su riječi „samo“ i „uopšteno“ suprotne Ustavu!

Da se o riječima „samo“ i „uopšteno“ može raspravljati na sudu, u ovom slučaju na Ustavnom, primjer je i sljedeći slučaj. Pred ovim sudom se našla ocjena ustavnosti Zakona o parničnom postupku zbog „spornih“ riječi i odlučeno je da su suprotne Ustavu Crne Gore i Evropskoj konvenciji!