Simović: Sve je ovo prolazno, neraskidive veze sa Srbijom će ostati

Crna Gora će zadržati kriterijum za otvaranje granica do 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika, a Srbija još nije na listi tih zemalja, kazao je potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), Milutin Simović.

Knežević: Niko nas ne prepoznaje kao „corona free“

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kazao je na današnjoj sjednici Skupštine, kojoj je prisustvovao predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Milutin Simović, da je Crna Gora proglašena „corona free“ destinacijom samo zato jer je vlast procijenila da će to biti dobar način promocije zemlje u Evropi i svijetu.

Odluke o otvaranju granica donosimo na osnovu zdravstvenih standarda, a ne politike

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da će odluka o tome sa kojim će državama biti otvorene granice, a koju bi sjutra trebalo da donese Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, biti zasnovana na epidemiološkim standardima, te da tu nema politike. Odbacio je optužbe koje dolaze od zvaničnika iz Srbije i rekao da Crna Gora odlučuje na osnovu zdravstvenih kriterijuma, u interesu svojih građana.

U Podgorici se najviše kršile mjere NKT, u Spužu završile 144 osobe

Uprava policije je, od početka primjene mjera koje su donijete u cilju sprečavanja širenja korona virus do 19. maja, podnijela krivične prijave protiv 1.768 osoba koje su ih krišile. Najviše mjera su prekršili građani Podgorice 429, Barani 291, zatim Nikšićani 240, dok su u Herceg Novom podnijeto 143 prekršajne mjere. U Ulcinju su zbog kršenja mjera podnijete 102 krivične prijave, pišu Vikend novine.

NKT: Data saglasnost na ukidanje zabrane avio saobraćaja za sopstvene potrebe

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je danas dalo saglasnost na izmjenu naredbe o obustavi javnog prevoza putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju i zabrani ulaska stranaca u Crnu Goru tako što se iz naredbe izuzima nekomercijalni avio saobraćaj (prevoz putnika za sopstvene potrebe), koji se obavlja uz primjenu privremenih mjera.

Ukida se zabrana okupljanja u stambenim objektima, uskoro otvaranje Aerodroma

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, u okviru stvaranja pretpostavki za početak ljetne turističke sezone, donijelo odluku o otvaranju naših aerodroma za letove generalne avijacije ka Crnoj Gori i iz Crne Gore. Nadležni subjekti zaduženi su da sjutra donesu odgovarajuća uputstva i naredbe.