1
min read
A- A+
Pročitano

Čovjek koji je stvorio Ford mustang i oživio posrnuli Krajsler (VIDEO)

07/07/2019 - 7:57
Autor:Fos Media
824 pregleda

Li Jakoka nas je napustio početkom jula u 94. godini života, a iza sebe je ostavio bogato nasljeđe.

foto

Foto: Osamu Honda/AP

Legenda autoindustrije rođena je kao Lido Entoni Jakoka u Alentaunu, u Pensilvaniji, 15. oktobra 1924. godine u porodici italijanskih migranata. No, nakon Drugog svjetskog rada dok radi za Ford i putuje obalom teško komunicira s klijentima, kako zbog za pisanje kompliciranog prezimena, tako i zbog ne baš uobičajenog imena. Stoga je izabrao puno popularnije ime, Li.

Mustang nije jedini

U Fordu je vrhunac doživio 1970. godine kad je postao predsjednik kompanije, ali u Fordu će ostati upamćen kao glavna osoba zaslužna za projekat Mustanga. 1978. godine dobija otkaz od strane Henrija Forda, te prelazi u Krajsler.

 

I u Krajsleru brzo postaje predsjednik, ali u daleko nepovoljnijim uslovima. Kompanija je bila na rubu propasti, a Li ju je spasio. Osigurao joj je saveznu finansijsku pomoć, a pomoću učinkovitijih i konkurentnijih proizvoda, kao što su tzv. K automobili koji su uključivali Dodž erijes i Plimut rilajant, kompanija je ponovno postala profitabilna. Dao je zeleno svjetlu projektu monovolumena, poznatijeg pod imenom Vojadžer, a 1992. godine odlazi u penziju.

 

Par godina kasnije Krajsler je konačno dovoljno stabilan da se može uhvatiti u koštac s razvojem halo modela. Kreće stvaranje Vajpera, supermoćnog sportaša po američkim mjerilima s V10 motorom čiji su temelji udareni još krajem 1980-ih.

Autor jakog slogana

Američki potrošači možda ga se najbolje sjećaju iz Krajslerovih reklama u kojima je rekao: "Ako možete pronaći bolji automobil, kupite ga."

Od ove automobilske legende s punim poštovanjem oprostili su se i Krajsler i Ford, piše Index.hr.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari