1
min read
A- A+
Pročitano

Dajmler prisiljen da povuče 60.000 automobila u Njemačkoj

22/06/2019 - 16:43
Autor:Fos Media
403 pregleda

Njemačka agencija za automobile (KBA) je prisilila kompaniju "Dajmler" da povuče u servise na prepravku 60.000 dizel-automobila u Njemačkoj, za koje se sumnja da je proizvođač u njih ugradio softver za prevaru prilikom kontrole izduvnih gasova, piše list "Bild".

foto

Ilustracija

"Istraga traje od aprila i potvrđujemo tu informaciju", rekao je portparol "Dajmlera".

Taj proizvođač automobila je mjesecima pod istragom njemačkih vlasti zbog modela "Mercedes-Benz GLK 220 CDI", proizvedenih između 2012. i 2015. godine.

Softver koji oni imaju smanjuje emisiju štetnih čestica u izduvnim gasovima samo tokom kontrole, a potom se isključuje, te ta vozila na putu emituju više štetnih gasova nego što je dopušteno.

Njemačke vlasti su prošle godine naredile "Dajmleru" da povuče na doradu u servisima 700.000 vozila prodatih širom svijeta, uključujući 280.000 u Njemačkoj, radi uklanjanja ilegalnog softvera.

Firma se žalila na tu odluku. "Dajmleru" je od februara državni tužilac iz Štutgarta prijetio finansijskim sankcijama zbog dizel-skandala.

Istraga u vezi s nizom takvih skandala je u Njemačkoj počela 2015. godine, kada je "Folksvagen" prvi priznao da je prevarnim softverom opremio 11 miliona vozila, od čega je 2,4 miliona prodato u Njemačkoj.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari