1
min read
A- A+
Pročitano

Kineski "Džili" razvija automobil otporan na koron avirus

11/03/2020 - 21:53
Autor:Fos Media
309 pregleda

Kineski proizvođač motornih vozila "Džili" najavio je automobil koji posjeduje sistem za odbranu od korona virusa. Taj auto će biti opremljen sistemom za filtriranje vazduha i na taj način će se spriječiti ulazak virusa u kabinu, a kompanija "Džili" kaže da je u pretprodaji naručeno 30.000 vozila.

Foto

Foto: Printscreen/RTS

Kineska vlada svakog mjeseca pomogne auto-industriju sa 200 miliona eura zbog uticaja korona virusa na kupovinu i proizvodnju vozila. Zato je kineska fabrika "Džili", koja je vlasnik deset odsto "Dajmler Krajslera", utrošila velika sredstva da pronađe potpuno bezbjedan sistem filtracije vazduha u kabini koji omogućava da koronavirus ne uđe u putnički prostor.

"Uložićemo 53 miliona dolara u borbu protiv virusa koji ubija ljude širom planete, a najsnažniji je upravo u Kini, gdje je prijavljeno oko 3.000 smrtnih slučajeva", rekao je Zao Fukan iz "Džili automobila".

To je prvi put da se ovako sofisticirani sistemi ugrađuju u automobile pa se može očekivati i visoka cijena, kažu u "Džiliju". Ovaj patent, koji će filtrirati i ostale bolesti i zaraze, biće dostupan i drugim proizvođačima.

"‘Džili auto‘ je u rekordnom roku razvio novi inteligentni sistem za pročišćavanje vazduha (IAPS). Ovaj visokoefikasan sistem za pročišćavanje vazduha radi u tandemu sa klima uređajem za izolaciju i eliminaciju štetnih elemenata kiseonika u kabini, uključujući bakterije i viruse", naveo je Zao Fukan.

Prvi automobili idu u serijsku proizvodnju već u maju, a prodaja počinje odmah preko interneta. Narudžbine samo stižu, a 30 odsto ih je van granica Kine.

Izvor: RTS

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari