1
min read
A- A+
Pročitano

Milion dolara za parking mjesto

26/10/2019 - 13:23
Autor:Fos Media
464 pregleda

Hongkongu nakon mjeseci nasilnih protesta možda prijeti recesija, ali to nije sprečilo jednog tamošnjeg poduzetnika da parking mjesto plati gotovo milion dolara.

Foto

Foto: B92/NĆ (ilustracija)

Ogromna cifra koju je izdvojio Džoni Čeung Šun-je pokazatelj je sve veće nejednakosti koja je doprinijela nezadovoljstvu onih koji gotovo pet mjeseci protestuju u tom finansijskom središtu, u kojem je jedna od pet osoba siromašna.

Iznos od 970 hiljada dolara je više od 30 puta veći od prosječne godišnje plate stanovnika Hongkonga i otprilike je jednak cijeni jednosobnog stana u londonskoj elitnoj četvrti Čelsi.

Parking mjesto se nalazi kod petog najvišeg nebodera u Hongkongu. Taj je neboder "Centar" već punio medijske stupce u oktobru 2017. kad je postao najskuplja poslovna zgrada na svijetu - najbogatiji čovjek u Hongkongu prodao ju je za više od 5 milijardi dolara.

Parking mjesto je kupljeno za basnoslovnu svotu usprkos sve većoj zabrinutosti oko uticaja prodemokratskih protesta na tržište nekretnina u gradu.

Cijene nekretnina nedavnih mjeseci padaju jer su građevinske kompnaije primorane da nude niže cijene za nove projekte i smanjuju rente za kancelarije.

Ekonomija Hongkonga trebalo bi ove godine da raste samo do jedan odsto BDP-a, što je najgora stopa od 2009. godine, kad je svijet pogodila recesija.

"Velik dio vlasnika u Centru su u finansijama ili drugim brzorastućim sektorima“, ističe Stenli Pun, direktor kompanije za nekretnine Centaline Commercial. "Tim tajkunima to nije toliko značajna kupovina, ako je uporedite s vrijednosti kancelarije koju posjeduju“, dodao je.

Stanje tržišta nekretnina u toj autonomnoj regiji ranije je postalo političko pitanje jer su rastuće cijene primorale neke manje kompanije da zbog visokih renti zatvore svoje kancelarije, a dio stanovnika ne može sebi da priušti kupovinu ili iznajmljivanje kvalitetnih domova.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari