1
min read
A- A+
Pročitano

Tojota jaris, najbezbjedniji gradski automobil na svijetu (VIDEO)

17/10/2019 - 7:00
Autor:Fos Media
703 pregleda

Četvrta generacija Tojotinog modela "jaris" je po mnogo čemu zanimljiv automobil. 

foto

Foto: Toyota

Tojota je u novog jarisa uložila zaista puno, ali i pred njega postavila visoka očekivanja, i to uprkos činjenici da konkurencija nikad nije bila žešća. Toyota jaris se već dokazala kao jedan od najpouzdanijih i najpraktičnijih modela, a sada popisu superlativa želi dodati još neke.

A jedan od njih je titula najsigurnijeg modela u segmentu. Optimizam temelje na činjenici da model koristi novu platformu (TNGA - Toyota New Global Architecture), a zahvaljujući kojoj uz masu manju do 50 kg donosi 35% veću čvrstinu.

 

A tu novosti ne staju. Za razliku od rivala jaris se u novom izdanju smanjio. Sada je jedini u klasi kraći od četiri metra. Ali je zato razmak između osovina povećan za 50 mm, a visina je smanjena za čak 40 mm. Upravo zato se sjedi niže, a niže je i težište. Pritom je raspored masa u odnosu 60:40.

Sa strane mehanike najvažnija novost je da se postojećim benzincima pružio novi hibridni pogon. Činiće ga 1,5-litreni trocilindrični motor još uvijek nepoznate snage, a biće složen po uzoru na hibride u većoj koroli i kamriju.

Pripadni elektromotor daje do 59 kW i 140 Nm, a baterija je sada konačno Li-Ion. Sve u svemu, ova će kombinacija biti jača i štedljivija, a time i jedna od najpoželjnijih opcija za urbane uslove. Konkretno u Tojoti kažu kako je termička efikasnost čak 40%, a u odnosu na aktuelnog jarisa potrošnja je manja 20% uz 15% više snage.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari