1
min read
A- A+
Pročitano

Huawei predstavio svoj operativni sistem - HarmonyOS

09/08/2019 - 21:33
Autor:Fos Media
189 pregleda

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei, kojem zbog američkih sankcija prijeti gubitak pristupa operativnom sistemu Android, predstavio je svoj operativni sistem kojim bi mogao da opremi svoje pametne telefone i "svijetu donese više sklada".

Foto

Izvor: REUTERS/China Stringer Network

Sistem nazvan HarmonyOS predstavio je izvršni direktor kompanije Ričard Ju na razvojnoj konferenciji kompanije u Dongguanu na jugu Kine.

"Želimo da svijetu donesemo više harmonije", kazao je Ju, tri mjeseca pošto je Huawei završio na američkoj crnoj listi zbog navodnog špijuniranja.

Huawei je drugi svjetski proizvođač pametnih telefona, a u maju se našao usred trgovinskog rata Vašingtona i Pekinga i borbe za tehnološku nadmoć.

Trampova administracija optužuje Huawei, svjetskog lidera u 5G tehnologiji, da u svoje mobilne uređaje ugrađuje opcije koje kineskim vlastima omogućuju špijuniranje, što kompanija negira.

Američkim kompanijama zbog toga teoretski više nije dopušteno da prodaju tehnološke proizvode Huaweiju, što uključuje i Googleov operativni sistem Android koji oprema većinu mobilnih telefona u svijetu.

Ju je uvjeren da Huawei, bude li potrebe, može i bez Androida.

"Ako ne budemo mogli više da ga koristimo, moći ćemo sve naše aplikacije da pokrenemo sistemom HarmonyOS", kazao je.

Razvoj operativnog sistema za svijet mobilne tehnologije težak je i složen zadatak. Uz Googleov Android jedini donekle popularan operativni sistem je Appleov iOS, isključivo dostupan na iPhoneu.

Microsoft je 2010. pokušao da lansira mobilnu verziju svojih Windowsa 10, ali mu nije uspjelo.

Huawei na razvoju svog operativnog sistema radi od 2012. godine. Ali bez pristupa Androidu, popularnim uslugama Googlea i naročito Google Playu, kompanija bi mogla da ima velike probleme da korisnike izvan Kine uvjeri u to da treba da izaberu upravo njene telefone.

Ju je u petak kazao da će HarmonyOS do kraja godine biti instaliran na pametne ekrane, pametne satove i slične uređaje u Kini. Idući korak bi trebalo da bude širenje svijetom.

Sistem bi trebao da bude otvoren svima jer "Huawei želi da izgradi globalni operativni sistem koji neće da služi samo Huaweiju", kazao je Ju.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari