1
min read
A- A+
Pročitano

Kako napraviti digitalni detoks

19/05/2020 - 21:36
Autor:Fos Media
45 pregleda

Uvedene mjere protiv širenja covid-19 kao što su socijalno distanciranje ili izolacija, uticali su da ekrani i internet postanu spas za neke ljude, prenosi BBC.

Foto

Foto: Pixabay

„Posezanje za našim telefonima je uobičajeni mehanizam suočavanja sa nepoznatim“, kaže Dorin Dodžen-Megi, psiholog i autor. 

„Ostajemo povezani sa našim ekranima i vijestima koje oni pružaju, nadajući se da će nam to pomoći da se osjećamo manje anksiozno.“

Kada je naš cijeli svijet trenutno na telefonu, a dani nam se vrte oko ekrana kao nikada ranije, kako sniziti digitalnu anksioznost?

Treba povući liniju

Tanja Gudin, osnivačica pokreta za digitalnu detoksikaciju i autor, kaže da treba povući jasnu liniju između korisnog vremena provedenog ispred ekrana i beskorisnog, prenosi Nova ekonomija.

Tražiti kvalitetan sadržaj

Psiholog Dodžen-Megi predlaže da se traži smislen i kvalitetan sadržaj umjesto da se gleda sve što je na raspolaganju. Srećom, usred pandemije, korisni sadržaji na društvenim mrežama su prisutniji nego ikada.

Budite „offline“

„Postoji mnogo stvari koje možemo da radimo, a da one ne uključuju ekrane“, kaže Gudin. Mnogi se okreću knjigama. "Primijetila sam mnogo ljudi koji pričaju o fikciji, knjige koje nisu o pandemiji, zaista dobre priče u kojima se možete izgubiti."

Ne treba zaboraviti načine na koje naše vrijeme možemo iskoristiti, a da to ne uključuje ekrane i internet konekciju

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari