1
min read
A- A+
Pročitano

Predstavljen prvi telefon sa senzorom za otisak prsta na ekranu

11/01/2018 - 9:04
Autor:Fos Media
403 pregleda

Kineski proizvođač pametnih telefona Vivo predstavio je na sajmu CES u Las Vegasu svoj model sa senzorom za otisak prsta na ekranu, nakon što je Synaptics sredinom decembra objavio da su uspjeli napraviti takav senzor.

GMA Network

Foto: GMA Network

Kineski Vivo je, inače, jedan od pet najjačih proizvođača pametnih telefona na svijetu, no budući da se njihovi modeli prodaju samo u Kini, oni nisu toliko poznati u drugim djelovima svijeta.

Iako se očekivalo kako će Samsung ili neki drugi poznatiji brend prvi ugraditi Synapticsov senzor, to je na kraju uspjelo Vivu koji je na CES-u predstavio prototip za koji kažu da je spreman za serijsku proizvodnju.

Synapticsov optički senzor skriven je iza OLED ekrana, a smješten je na sredini donjeg dijela, gdje se inače, unutar Android sistema, nalazi home tipka. Senzor može raditi samo u kombinaciji s OLED ekranima, piše Klix.

Zbog karakteristika te tehnologije, optički senzor može, na neki način, gledati kroz piksele OLED ekrana te prepoznati otisak prsta. Ekran će istovremeno osvijetliti prst, kako bi skeniranje bilo što preciznije.

Pročitajte još:

 

Tagovi

Komentari