1
min read
A- A+
Pročitano

Savjeti: Osam mjesta na kojima nikad ne biste smjeli puniti mobilni telefon

08/07/2019 - 22:06
Autor:Fos Media
1249 pregleda

Niko ne voli kada mu se baterija isprazni van kuće, punjenje na javnim mjestima tad nam se čini kao idealno rješenje, ali nam može donijeti i nevolje.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

“Javna mjesta za punjenje i USB priključci se mogu lako modifikovati kako bi se omogućio pristup telefonu, a to uključuje i instaliranje softvera na telefonu”, rekao je Džejms Goepel, profesor sajber bezbjednosti na Univerzitetu Dreksel u Pensilvaniji .

Ovo su mjesta na kojima nikad ne bi smjeli koristiti javni USB priključak za punjenje telefona:

Aerodromi

Aerodromi imaju mnogo dostupnih mjesta gdje možete ostaviti vaš telefon da se napuni. Mjesta na kojima ne razmišljamo o sigurnosti svojih uređaja, najčešće su najnesigurnija mjesta.

Kako ne bi bili žrtva hakera, sigurnije je da imate svoj utikač i kabal.

Željezničke stanice

Hakeri mogu postaviti besplatno mjesto za punjenje na autobuskoj ili željezničkoj stanici. Kada spojite telefon na USB priključak, osim što će se puniti, vaši podaci s telefona mogu biti kopirani.

Ako treba da napunite telefon na javnom mjestu, najbolje je da priključite USB kabal u adapter od 110 volti ili da uključite zaštitni uređaj koji sprječava kopiranje podataka s telefona.

Hoteli

Ni hotelski USB priključci za punjenje nisu najsigurniji.

Hotelske sobe su takođe dostupne hakerima koji onda mogu kopirati podatke s telefona ili vam na telefonu instalirati zlonamjerne softvere bez vašeg znanja.

Iznajmljeni automobili

USB punjače danas je mogući pronaći svugdje pa i u automobilima.

Umjesto da koristite javne USB punjače, preporučuje se da koristite adaptere s električnom utičnicom ili da imate sa sobom prenosni punjač.

Turističke atrakcije

Kada vaš telefon “umre” na odmoru, može biti primamljivo uključiti ga na neko od javnih mjesta za punjenje koja su dostupna svugdje.

Gradovi koji su popularni za turiste imaju više takvih mjesta za punjenje pa je samim tim i opasnije puniti mobilni telefon na tim mjestima.

Trgovinski centri

Korištenje USB punjača u trgovinskim centrima takođe nije sigurno.

Hakeri se mogu preko USB punjača povezati s vašim telefonom i kopirati popis kontakata, e-poštu ili tekstualne poruke, glasovnu poštu, slike ili videozapise. Mogu kopirati i šifre, bankovne podatke, lične kontakte i druge podatke koji se nalaze na vašem telefonu.

Biblioteke

Iako se na prvu čine kao sigurno mjesto, ipak bi trebali izbjegavati priključivanje telefona u bilo koje USB punjače koji su izvan naše kontrole.

S obzirom da ne možemo znati jesu li javna mjesta za punjenje ugrožena, bolje ih je izbjegavati kad god je to moguće.

Kafići

Stručnjaci za sajber bezbjednost upozoravaju da hakeri instaliraju razne skrivene čitače i preuzimatelje između USB priključaka i izvora energije u kafićima, aerodromima, salonima i drugim javnim mjestima.

Dakle, ako punite mobilni telefon u kafiću dok pijete kafu, možda vam u međuvremenu neko krade identitet.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari