1
min read
A- A+
Pročitano

U ovoj bolnici medicinske sestre su roboti (VIDEO)

29/08/2019 - 12:11
Autor:Fos Media
141 pregleda

Mnoge bolnice širom svijeta suočavaju se sa nedostatkom medicinskih sestara. Jedna bolnica u Bangkoku pokušava da riješi problem pomoću robota.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Bez mogućnosti da pronađe dovoljan broj kvalifikovanog medicinskog osoblja, Opšta bolnica u Bangkoku nabavila je robote i obukla ih u prepoznatljivu žutu uniformu bolnice ,prenosi RTS.

„U ovoj fazi, roboti popunjavaju jaz samo na nekim poslovima medicinskih sestara. Ne namjeravamo da zamijjenimo ljude robotima, već samo na nekim poslovima koji za ljude nisu previše važni. Mislim da im roboti mogu puno pomoći“, objasnio je dr Ano Nana, zamjenik generalnog direktora bolnice.

Robotizovane medicinske sestre napravila je jedna kineska tehnološka kompanija. Zapravo su automatizovano vođena vozila. Uglavnom, koriste se za izdavanje ljekova i isporuku između osam bolničkih punktova.

Samostalno mogu da upotrebljavaju liftove, komuniciraju na tajlandskom i kineskom jeziku. Mogu se podesiti i na tač skrin varijantu. Roboti mogu mnogo da pomognu, ali to ne znači da su ljudi zastarjeli i prevaziđeni.

„Nega bolesnika je osjetljiv posao. Zahtijeva ljudsku pažnju, pogotovo za detalje, poput ubacivanja nazogastrične cijevi ili davanja injekcija. Za te stvari, potrebna je vještina medicinskih sestara“, kaže Pajare Sikamot, glavna medicinska sestra.

Bolnica planira da proširi zadatke robotizovanih medicinskih sestara i u apoteci, za pripremu doziranja ljekova. Bile bi korisne i u bolničkim kuhinjama i tehničkim službama, prenosi RTS.

Za sada polako i tiho kližu po podu u svojim jarko žutim uniformama, blistavih crvenih očiju. Neke uznemiravaju, drugima su zabavne.

U svakom slučaju, s povećanim troškovima zdravstvene zaštite i nedostatkom radne snage na Tajlandu, čini se da će ove medicinske sestre uskoro postati potreba, a ne novina, prenosi RTS.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari