1
min read
A- A+
Pročitano

„Čovjek iz budućnosti“ govorio ispred Dvorca Petrovića (FOS VIDEO)

02/10/2019 - 10:31
Autor:Jelena Popović
1476 pregleda

Ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu sinoć je na svečanom otvaranju 9. festivala Otvoreni dani nauke prikazan kratak film, tokom kojeg se "čovjek iz budućnosti" obratio posjetiocima festivala, poručivši da je planeta sačuvana, da ima dovoljno energije za svakog stanovnika, da su spašene šume Amazona i da je pronađen lijek za mnoge bolesti.

Dio programa na orvaranju Dana nauke, foto: FOS Media

"Čovjek iz budućnosti" , foto: FOS Media

"Na dobrom ste putu", poručeno je sa video bima. 

Pogledajte VIDEO priču:

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, je u uvodnom obraćanju kazala da je razvoj tehnologija danas dostigao nevjerovatne domete, ali i da znanje kroz vjekovni razvoj nauke tek otvara vrata brojnim primjenama i razvoju novih tehnoloških instrumenata u cilju rješavanja društvenih i ekonomskih izazova, posebno kroz digitalizaciju. 

"Naša zemlja ima veliku zastupljenost korišćenja interneta, međutim tek treba da iskoristimo njegove prednosti za unapređenje poslovanja, edukaciju i razvoj novih proizvoda i servisa", poručila je ministarka.

Damjanović je kazala i da ministarstvo u kontinuitetu promoviše značaj nauke i inovacija kao i ključne uloge koju mladi ljudi imaju zbog svoje energije i kreativnosti u pokretanju novog talasa crnogorske privrede.

dgnc

Sa otvaranja Festivala

"Kroz niz konkursa nastojimo da ojačamo inovativne poduhvate preduzeća i univerziteta, a pokrećemo i program za ubrzavanje kvalitetnih startap projekata. Takođe, atraktivne stipendije za doktorska istraživanja daju prostor mladim ljudima da istaknu svoju važnu ulogu u razvoju našeg drustva", rekla je Damjanović.

Na otvaranju Dana nauke bili su prisutni predstavnici međunarodnih institucija - CERN-a, GSI-a, EMBL, kao i crnogorskih univerziteta, nevladinih organizacija...

Nakon uvodnih govora prisutni su imali priliku da uživaju u izložbi „Bio kosmos, tehnologija i umjetnost“.

dgvc

Sa izložbe

Iste večeri, posjetiocima festivala priređeni su programi „Virtuelna stvarnost“ i „Veče sa zvijezdama“.

Deveto izdanje Festivala nauke ima za cilj da podstakne razmišljanje o tome na koji način inovacije, na poljima vještačke inteligencije, big data, 3D štampanja, robotike, nauke o novim materijalima, istraživanja biotehnologije i dugovječnosti i mnogim drugim oblastima, rezultiraju promjenama u gotovo svim aspektima komunikacije, rada i života.

Festival će biti realizovan u deset gradova širom Crne Gore do 5. oktobra, sa preko 50 različitih programa, u organizaciji Ministarstva nauke.

Slogan festivala je „Tehnologuj se!“.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari