1
min read
A- A+
Pročitano

Dijamanti otkrili - Drevni kontinent bio veći nego što se smatralo

23/03/2020 - 11:55
Autor:Fos Media
195 pregleda

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski Kraton, bio za 10 odsto veći od ranije procijenjenog.

f

Foto: Pixabay

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija otkrili su nove činjenice o drevnom kontinentu tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin.

Tom prilikom su identifikovali novi dio drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Sjevernoatlantski Kraton, koji se kretao od Škotske do Sjeverne Amerike i razbio se prije 150 miliona godina, prenosi Si-En-En.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju "mineralni potpis" prikazan u drugim djelovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa Univerziteta Britanska Kolumbija i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju, da je mineralni sastav drugih djelova Sjevernoatlantskog Kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susjedni drevni kratoni u Sjevernoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo "kao pronalazak nestalog djela slagalice".

Kako se navodi, dok su prethodne procjene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

Izvor: RTS

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari